Home / AKTUELNO / NOVO POSKUPLJENJE CIGARETA OD 1. JULA: Evo koliko će koštati paklica!

NOVO POSKUPLJENJE CIGARETA OD 1. JULA: Evo koliko će koštati paklica!

cigarete

Proizvođači duvana će od prvog jula povećati cenu cigareta za deset dinara po pakli, zbog uvećanja specifične akcize od dinar i po.

Prvi se na ovaj korak odlučio “Britiš-Amerikan-tobako” (BAT), koje je Vlada Srbije odobrila nove cene, pa će tako ljubitelji cigarete plaćati od trećeg jula plaćati 210, a najskuplje čak 340 dinara po pakli.

To će biti drugo poskupljenje u ovoj godini, a rezultat je usvojenog novog akciznog kalendara po kome će se do kraja 2020. godine na svakih šest meseci uvećavati ovaj državni namet.

Tako će sada, umesto dosadašnjih 64 dinara po pakli, zahvatanje države biti 65.5 dinara.

Ipak, proizvođači svoje cene ni ovog puta, kao ni ranije neće korigovati samo za visinu uvećane akcize, već će se nadograditi za dodatnih osam i po dinara, a svoje razlike za značajnu razliku nalaze u smanjenoj dobiti.

Ovo poskupljenje nije nikakva novost jer je predviđeno zakonom i unapred definisanim kalendarom, navodi izvor “Blica”.

– Kalendar je usvojen početkom godin, kada je usvojen i izmenjen Zakon o akcizama. U izradi tih dokumenata učestvovali su i proizvođači duvana.

Ono što treba da znaju ljubitelji duvanskog dima, to je da će u narednom periodu dva puta godišnje imati korekciju cena jer je tako predviđeno akciznim kalendarom.

Međutim, pušači moraju da znaju da cenu svog užitka neće samo plaćati uvećanu za iznos akcize od dinar i po, već će te cene biti značajnije uvećane, odnosno praksa pokazuje da je to uglavnom 10 dinara – objašnjava izvor “Blica” i dodaje:

– Tako će izgleda biti i ovog puta, a nogu je prvi povukao BAT, kome je Vlada odobrila da od 3. jula uveća cenu svojih proizvoda za 10 dinara. Prošli put je to prvi uradio “Filip Moris”, pa su nakon njega i ostali u razmaku od mesec dana korigovali svoje cene.

(Telegraf.rs/Blic)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …