Home / AKTUELNO / OBJAŠNJENJE: Evo zašto nas u februaru čekaju temperature do 22 stepena!

OBJAŠNJENJE: Evo zašto nas u februaru čekaju temperature do 22 stepena!

U Srbiji će ujutru i tokom prepodneva biti pretežno oblačno, u severnim predelima ponegde sa slabom kišom, a po podne se očekuje razvedravanje.

turista sunce kraj sveta

U narednih deset dana očekuje nas izuzetno toplo vreme za ovo doba godine, a samo na planinama moguć je sneg, rekao je za „Blic“ Nedeljko Todorović meteorolog.

Todorović za „Blic“ objašnjava zašto se događa da u sred zime temperature u Srbiji idu do 22 stepena. Kako kaže, to se dogodi svake pete godine.

Meteorolog objašnjava da je smena toplih i hladnih dana normalna u našem podneblju. To je, objašnjava, posledica hemisferske cirkulacije koja se odvija nad Evropom.

– Cikloni sa Atlantika stalno prolaze ovuda, pred njihov dolazak vreme je toplo, a kada odlaze postaje hladno. U zavisnosti od jačina ciklona menja se i temperatura – rekao je Nedeljko Todorović.

On je objasnio da pred zahlađenje dolazi do porasta temperature i obrnuto.

– Povremeno se dogodi da u ovom periodu temperature budu iznad proseka – rekao je on i dodao da ove zime, čini se, osim na planinama, više nećemo imati snega.

Slabi su izgledi da će osim na planinama pasti sneg. Moguće je da će doći do zahlađenja sredinom meseca, ali nakon toga dolazi do porasta temperature – objasnio je Todorović.

Kako je saopštio Republički hidrometeorološki zavod, duvaće slab i umeren, zapadni i severozapadni vetar, najniža temperatura biće od jedan do sedam stepeni Celzijusa, a najviša od 12 do 18.

U Beogradu će ujutru i pre podne biti pretežno oblačno, povremeno sa slabom kišom, a po podne se očekuje razvedravanje.

Vetar će biti slab i umeren, zapadni i severozapadni.

Najniža temperatura biće oko šest, najviša oko 14 stepeni.

Kada je reč o izgledima vremena do 8. februrara, RHMZ predviđa u utorak sunčano i toplo vreme, u sredu na severu naoblačenje sa kišom, na jugu pretežno sunčano.

Temperatura će biti iznad i znatno iznad prosečnih vrednosti, najviša dnevna vrednost do 22 stepena.

– Sutra je najtopliji dan u Srbiji za ovo doba godine, sa 22 stepena. U Beogradu biće maksimalna dnevna temperatura do 20 stepeni. U sredu nas očekuje pad temperature koji će trajati sve do četvrtka, a nakon toga dolazi do ponovnog rasta temperature – rekao je Nedeljko Todorović meteorolog.

U četvrtak će biti oblačno sa kišom i osetno hladnije, na planinama sa snegom, a sneg se ponegde očekuje i u nižim predelima centralne i južne Srbije.

U petak se očekuje razvedravanje, a za vikend pretežno sunčano i toplo.

U ponedeljak novo naoblačenje sa kišom.

(Tanjug, Blic)

Check Also

ISPOVEST ŽENE MIKE ALEKSIĆA: SVE SU TO DOBRO ORGANIZOVALI KROZ INSTITUCIJE SISTEMA, NE DAJUĆI MU PRILIKU DA KAŽE IJEDNU REČ

Mika je strašan borac i verujem da nije kriv. On je čovek koji se ne …