Home / AKTUELNO / OBRT U HAGU: KARADŽIĆ U POSEDU OSLOBAĐAJUĆIH DOKAZA KOJE SU TUŽIOCI SKRIVALI

OBRT U HAGU: KARADŽIĆ U POSEDU OSLOBAĐAJUĆIH DOKAZA KOJE SU TUŽIOCI SKRIVALI

Odbrana bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića sprema se da krajem ove ili početkom 2020. godine uloži zahtev za ponovno suđenje zbog novootkrivenih dolaza, kazao je za TAS S Goran Petronijević, jedan od Karadžićevih advokata.

“Spremamo zahtev za ponovno suđenje. Revizija je moguća ako odbrana ili tužioci naiđu na nove dokaze ili činjenice koji nisu bili poznati advokatima optužbe ili odbrane u vreme izricanja presude prvostepenog ili drugostepenog suda, a koji bi mogli da ozbiljno utiču na sudsku presudu”, kazao je Petronijević ruskoj agenciji.

On je rekao da odbrana poseduje “ozbiljan paket dokumenata dobijenih od tužilaca u vreme kada je već bilo kasno da se iskoriste u procesu” i dodao da je “95 odsto svih dokaza bilo u posedu tužilaca”.

“Oni su bili u obavezi da ih predaju i nama, ali je, kada su to konačno učinili, bilo prekasno, nije bilo prilike da iskoristimo te dokaze tokom suđenja”, naveo je Petronijević.

On je ocenioo da ne postoji krajnji rok za odbranu da podnese zahtev za reviziju procesa.

“Pokušaćemo da izanaliziramo presudu što je pre moguće, analiziraćemo naknadno i otkrivene dokaze što je pre moguće. Ali, nećemo biti u prilici da završimo taj posao pre kraja ove ili početka naredne godine”, kazao je Petronijević i dodao da odbrana ima nekoliko hiljada dokumenata koje treba da analizira.

TAS S podseća da je Karadžić u Haškom tribunalu u martu 2016. osuđen na 40 godina zatvora, pre svega zbog masakra u Srebrenici, da bi nakon žalbe odbrane, 20. marta ove godine presuda preinačena u doživotni zatvor.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …