Home / AKTUELNO / Od 1. novembra MORATE da imate ZIMSKE GUME, a evo KADA ĆE VAS POLICIJA KAŽNJAVATI!

Od 1. novembra MORATE da imate ZIMSKE GUME, a evo KADA ĆE VAS POLICIJA KAŽNJAVATI!

Zakon kaže da su zimske gume u upotrebi od 1. novembra do 1. aprila, međutim ovo ne znači da već danas obavezno morate imati na svom automobilu pneumatike za sneg i led.

saobracajac saobracajna policija

Mnoge vozače tumačenje zakona zbunjuje, pa je uvreženo mišljenje da su u ovom periodu svi u obavezi da na automobilu imaju zimske gume jer će u suprotnom biti kažnjeni svaki put kada ih zaustavi saobraćajna policija.

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, koji je počeo da se primenjuje 2012. godine, predviđa da su u navedenom periodu (od novembra do aprila) zimske gume obavezne kada su uslovi na putu takvi da su one neophodne.

U praksi ovo znači da ste obavezni da imate zimske gume samo onda kada pada sneg ili kada je na putu led. Saobraćajna policija više po zakonu nema pravo da vas kazni čak ni ako 1. januara nemate zimske pneumatike, ukoliko je sunčan dan i nema mraza i snega.

Ali, ako nemate zimske gume kada padne sneg, onda ćete morati da platite kaznu. Ne treba posebno da napominjemo da po snegu i ledu zimska guma može i da sačuva kako vaš, tako i živote drugih učesnika u saobraćaju.

– Kazne za pravna lica ako nemaju zimske gume su od 100.000 do 800.000 dinara, za preduzetnike od 50.000 do 200.000 a za fizička lica od 6.000 do 20.000 dinara – naveo je za Telegraf Damir Okanović, predsednik Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

Zakon predviđa i da dubina šare na zimskoj gumi ne sme biti manja od četiri milimetra, ali policija u praksi ovo merenje sprovodi najpre na kamionima i autobusima, a veoma retko na privatnim automobilima. Ova mera je u suštini propisana zbog toga što se mnogi vozači pozivaju na “ol sizon” (all season – sve sezone) gume koje su navodno i za leto i za zimu, ali su ne retko previše potrošene da bi moglo sa njima da se vozi i po snegu.

Zakon nalaže i da automobil ima sve četiri zimske gume, ali u praksi policija je do sada tolerisala i ako su samo dve, prednje gume, zimske.

(V. Ž., Telegraf)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …