Home / AKTUELNO / Od danas novi uslovi za penzionisanje žena!

Od danas novi uslovi za penzionisanje žena!

Nove odredbe Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju stupaju na snagu danas i prema njima se starosna granica za odlazak žena u penziju pomera za pola godine, odnosno na 60 godina i šest meseci i najmanje 15 godina radnog staža.

penzioneri- srbija 1
Izmenama tog zakonskog akta je predviđeno da se do 2032. godine kod žena postepeno pomeraju uslovi za penzionisanje u pogledu godina života, da bi od te godine i žene imale uslov za punu starosnu penziju sa navršenih 65 godina života.

Kod muškaraca i dalje važe uslovi penzionisanja sa 65 godina života i najmanje 15 godina staža.

Osim ovog osnova za punu starosnu penziju, i muškarci i žene mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža, bez obzira na godine života.

Zakonom je predvidjeno da sa prvim danom nove godine i muškarci i žene imaju mogućnost prevremenog penzionisanja, tako što će muškarcima biti potrebno 40 godina staža i najmanje 55 godina života, a ženama 36,4 godine staža i najmanje 54,4 godina.

U ovom slučaju, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini.

Ukupan iznos umanjenja za prevremenu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto.

Građanima koji nameravaju da se penzionišu po propisima koji važe u ovoj godini, radni odnos morao je da prestane najkasnije 30. decembra.
Zahtev za penziju mogao je da se podnese najkasnije do 31. decembra, a sve filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje radile su puno radno vreme 31. decembra.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …