Home / AKTUELNO / OD FEBRUARA “ALBANSKA MAKEDONIJA”

OD FEBRUARA “ALBANSKA MAKEDONIJA”

Predsednik makedonskog parlamenta, Talat Džaferi, ispalio je još jednu medijsku “bombu” – najavio je da će od kraja ovog meseca početi da vodi plenarne sednice Sobranja na maternjem albanskom jeziku.

“Do kraja meseca bi trebalo da se organizuju službe za celokupno i kvalitetno sprovođenje odredaba Zakona o upotrebi jezika. Do sada sam vodio sednice na oba jezika bez obzira što zakon nije bio donet i nije bilo smetnje oko toga.

Ali stvar je u tome što mi kao zakonodavni dom čekamo da se ispuni neophodno prema zakonskom okviru kako bi sve bilo legalno“, istakao je Džaferi.

Zakon o upotrebi jezika je stupio na snagu prošle nedelje nakon što je objavljen u Službenom glasniku Makedonije, ali bez potpisa predsednika države kako nalaže Ustav.

Makedonska opozicija zatražila od Ustavnog suda Makedonije da preispita ovu odluku, jer, kako je navedeno, pored toga što ga nije potpisao predsednika države, on je suprotan i odredbama Ustava.

Odredba određuje da se albanski jezik, kao jezik manjine, koristi službeno kao i makedonski tamo gde Albanaca najmanje 20 odsto populacije. To nije tako redak slučaj u multietničkim državama, sličan zakon ima i Srbija, i ne predstavlja uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika ravnopravnog makedonskiom pa nije jasno kako Džaferi misli da je legalno da ga upotrebljava službeno u skupštini.

Check Also

VELIKI UDAR: STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA SLEDI DRASTIČAN PAD STANDARDA..!

Poslednjih nedelja, cene osnovnih životnih namirnica i goriva drastično su skočile. Za naredni period se …