Home / AKTUELNO / OLUJA KOJA JE OPUSTOŠILA HRVATSKU ULAZI U SRBIJU- PRVA NA UDARU VOJVODINA!

OLUJA KOJA JE OPUSTOŠILA HRVATSKU ULAZI U SRBIJU- PRVA NA UDARU VOJVODINA!

Olujno nevreme koje je protutnjalo Hrvatskom, i pričinilo veliku materijalnu štetu, polako se približava Srbiji, a prema najavama iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) prvi udar se može očekivati posle 21.00.

– Naoblačenje sa zapada koje će posle 21 sata zahvatiti Bačku, Srem, Mačvu i Podrinje, usloviće kišu, pljuskove, grmljavinu, pojačan vetar i pad temperature. Lokalno su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode. Ova oblačnost će se tokom noći proširiti na celu Vojvodinu i zapadnu Srbiju – stoji u najavi RHMZ.

Podsetimo, sutra će u Vojvodini na snazi biti crveni meteoalarm, što znači da je “vreme veoma opasno, da su prognozirane vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja”. U Beogradu i istočnoj i centralnoj Srbiji najavljen je narandžasti meteoalarm, dok je žuti predviđen za južnu i jugozapadnu Srbiju.

Na ozbiljne nepogode upozorava i Marko Čubrilo, profesor geografije iz Novog Sada i veliki zaljubljenik u meterologiju, čije su se vremenske prognoze pokazale poslednjih nedelja kao najtačnije i najpreciznije.

– Žestoke oluje su nad većim delom Hrvatske i severozapadne BiH. U toku večeri i noći na udaru će biti istok Hrvatske, sever BiH i Vojvodina. Očekujte superćelijske sisteme – poručuje Čubrilo.

On je još početkom dana objasnio šta sve očekuje ove krajeve.

– U svim ovim predelima treba očekivati jake grmljavinske pljuskove, obilnu kišu, pojavu tuče/leda koji mogu biti i vrlo krupni, a vrlo je verovatno da će doći do formiranja superćelisjkih sistema koji će donositi jako krupan grad, olujan ili orkanski vetar i vrlo visoke padavinske totale za kratko vreme, te je pojava lokalnih poplava i bujica vrlo izvesna. Opet, reč je o lokalnim razvojima i biće delova regiona koji će se naći između oblaka i tamo nepogoda neće biti, ali ovakva situacija svakako upućuje na ozbiljno pripremanje – upozorio je Čubrilo.

Prema podacima od 19.00 časova, u celoj Srbiji je izuzetno toplo, a temperature se kreću od 17 stepeni na Kopaoniku, preko 29 u Beogradu, dok su najtopliji Zrenjanin i Veliko Gradište (30).

Najavljeno nevreme već je pogodilo Hrvatsku, gde je državni hidrometeorološki zavod izdao narandžasto upozorenje za riječku, karlovačku, zagrebačku i osječku regiju.

Na pomenutim područjima očekuju se veće količine padavina u kraćem vremenu, odnosno izraženiji pljuskovi s grmljavinom i mogućim gradom.

Check Also

SJAJNA VEST ZA GRAĐANE SRBIJE! NOVAC LEŽE NA RAČUNE: STIŽE NOVA POMOĆ, A OVO JE SPISAK DATUMA SVIH UPLATA!

Zbog dobrih rezultata, država će svim penzionerima moći da u februaru, najkasnije u martu 2022. …