Home / AKTUELNO / ON ŠTITI RUSKE BRODOVE: Vidi padobranca na 50 kilometara i šalje 5.000 projektila za 1 minut!

ON ŠTITI RUSKE BRODOVE: Vidi padobranca na 50 kilometara i šalje 5.000 projektila za 1 minut!

Rusija je lider u konstruisanju i proizvodnji visokotehnoloških oružja, a najnoviji dokaz za to je – pomorska verzija poznatog kopnenog sistema PVO Pancir.

500

Brodski zenitni raketno-topovski sistem PVO Pancir-ME prvi put je javnosti pokazan na Međunarodnom vojno-pomorskom salonu u Sankt-Peterburgu i odmah je ostavio jak utisak i na specijaliste i na posetioce izložbe.

U svakom slučaju, Pancir-ME je izazvao respekt već i svojim zastrašujućim izgledom, a još više – bojevim mogućnostima. Sama moć tog raketno-artiljerijskog oružja, zajedno da najmodernijim radarsko-optičkim integrisanim sistemom upravljanja njime – pretvorili su to oružje u najefikasnije moguće sredstvo odbrane. Pancir-ME pouzdano štiti svoj brod od svega u prečniku od 20 kilometara, a u visinu – 15 kilometara. Od svega: krstarećih raketa, nadzvučnih protivbrodskih raketa, avionskih bombi i i bespilotnih letelica.

Rakete Pancira uništavaju ciljeve rasprskavajućim bojevim glavama – oblacima oštrih čeličnih gelera. NJegova dva šestocevna topa kalibra 30mm ispaljuju 5.000 projektila za jedan minut. Pancir ima radar sa faziranom rešetkom-antenom, što mu omogućava da prati i sve ono što može da ugrožava brod, a i sopstvene rakete. Posle dobijanja komande, ceo borbeni sistem Pancira reaguje automatski, za dve-tri sekunde. Raketama može istovremeno gađati četiri cilja u sektoru od 90 stepeni.

Pancir-ME praktično nema „mrtvi ugao“ je raspolaže sa tri radara. Jedan je optički, drugi služi za otkrivanje opasnosti na daljinama do 50 kilometara, a treći za praćenje letećih meta. Pancir zato vidi i detalje na svemu što mu se približava. Čak i padobrane diverzanata. NJegov konstruktor Jurij Savenkov naglašava: – Rođenje pomorskog Pancira bilo je zahtev vremena. On može da uništava protivbrodske rakete praktično i neposredno pre nego što bi pogodile brod. Ako protivnik napada iz vazduha – aktiviramo rakete koje pogađaju i na 20 kilometara, a potom topovima dotučemo one koje umaknu raketama. Topovima je najbolje uništavati avio-bombe od 500 kilograma. Savenkov dodatno ukazuje da je Pancir-ME toliko univerzalan, da se može postaviti i na male brodove i na nosače aviona.

Pogledajte video:

  (Fakti)

Check Also

MOŽDA STE VEĆ PRELEŽALI KORONAVIRUS: OVO JE OSAM JASNIH ZNAKOVA DA SE VAŠ ORGANIZAM SAM IZBORIO SA NJIM

VIRUS KORONA moguće je, bar kako to poslednjih dana tvrde stručnjaci, preležati i na nogama. …