Home / AKTUELNO / Ono što je Amerika najavila protiv Evrope TOTALNO MENJA SVET! EVO O ČEMU SE RADI..

Ono što je Amerika najavila protiv Evrope TOTALNO MENJA SVET! EVO O ČEMU SE RADI..

Savetnik američkom predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je izjavio da posle izlaženja iz iranskog nuklearnog sporazuma SAD ne isključuju mogućnost uvođenja sankcija onim kompanijama iz Evropske unije koje nastave da sarađuju sa Teheranom.

„To je moguće“, rekao je Bolton odgovarajući na pitanje da li će SAD uvesti sankcije Evropi, dodajući da to zavisi od ponašanja drugih vlada.

Bolton je naveo i da SAD ne nastoje da promene odnos moći u Iranu, već da onemoguće Iran da ikada više ima pristup nuklearnom naoružanju.

„Razlog zašto smo se povukli iz sporazuma je taj što je on u suprotnosti sa američkom nacionalnom bezbednošću. Ušli smo u to i, godinama posle, još uvek nema nikakve koristi od njega“, istakao je ranije Bolton.

Evropa i Francuska su, kako se navodi, u pregovorima sa SAD o izuzimanju njihovih kompanija koje posluju u Teheranu iz sankcija. Francuska ima naročit interes za tim, budući da veliki broj njihovih firmi ima sedište u Iranu.

Navodi se da je odluka američkog predsednika Donalda Trampa da se povuče iz nuklernog sporazuma postignutog 2015. uznemirila evropske saveznike Vašingtona, donela neizvesnost u pogledu globalnog snabdevanja naftom i uvećala rizik od sukoba na Bliskom istoku.

Check Also

EU BLOKIRALA SVE PREGOVORE SA BEOGRADOM!

Zemlje članice Evropske unije nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja, odnosno klastera, u …