Home / AKTUELNO / ORBAN: U SLUČAJU PRITISKA, ŠALJEMO JEDINICE NA GRANICU SA SRBIJOM

ORBAN: U SLUČAJU PRITISKA, ŠALJEMO JEDINICE NA GRANICU SA SRBIJOM

U okviru Višegradske grupe, postoji dogovor da se pošalju patrolne jedinice na granicu Srbije i Mađarske, ako se naglo poveća migracioni pritisak na Mađarsku.

Dogovor je da Češka, Poljska i Slovačka pošalju svoje jedinice kaže, mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je u Budimpešti, nakon sastanka sa slovenačkim premijerom Marjanom Šarecom, istakao da trenutno 96.000 migranata koristi takozvanu balkansku rutu na putu ka zapadnoj Evropi i ocenio da je nemoguće reći da li će pokušati da dođu do Mađarske ili Slovenije preko Hrvatske.

Kako prenosi MTI, Orban je rekao da su Mađarska i Slovenija veoma dobro svesne šta znače migracija i nelegalni prelasci granica.

“Obojica znamo šta znači kada mase pokušaju da pređu naše granice i nelegalno prođu kroz naše zemlje. Znamo kako je kada ne dolaze kod nas, već samo žele da prođu i znamo kako je kada zakon, nacionalni interesi i humanost u rukovanju stvarima na ispravan način u sukobu jedni sa drugim”, rekao je Orban.

On je dodao da Mađarska veoma saoseća sa naporima Slovenije da brani svoje granice i najavio da dve zemlje planiraju da zajedno upute medicinsku opremu Africi.

Šarec je ocenio da su bilateralni odnosi dve zemlje izuzetno snažni u obastima ekonomije i turizma, dodajući da je sa Orbanom mahom razgovarao o produbljenju ekonomske saradnje.

On je dodao da dve zemlje stalno razgovaraju i da žele da intenziviraju bilateralne odnose i istakao značaj da Slovenija ima suseda, “koji nas razume i poštuje”.

Kada je reč o migracijama, Šarec smatra da je najbolje rešenje da se poboljšaju uslovi življenja u zemljama porekla migranata kao i da se spreči da oni napuštaju svoju otadžbinu.

On je pozvao EU da osmisli zajedničku politiku po tom pitanju.

Orban i Šarec traže od EU da ubrza pregovore sa Srbijom

Mađarski i slovenački premijeri Viktor Orban i Marjan Šarec zatražili su danas od Evropske unije da ubrza pregovore o članstvu sa Srbijom.

U razgovoru u Budimpešti, Orban je naglasio da “deo Balkana koji je i dalje van EU ne može da bude umiren i stabilizovan bez razvoja Srbije”, prenosi AP.

Slovenačka agencija STA navodi da su se Orban i Šarec dali podršku nastavku pregovora sa Srbijom, za koju su naglasili da je važan faktor na Zapadnom Balkanu.

Tom prilikom, Orban je nekoliko puta ponovio da je proširenje EU geopolitičko pitanje i upozorio na negativne pošledice zaustavljanja ovog procesa.

Šarec je rekao da bi EU trebalo da teži tome da produbi odnose sa Srbijom, ocenivši da je u interesu svih stabilan Zapadni Balkan, prenosi MTI.

Njih dvojica su izrazili, navodi AP, i razočaranje odlukom EU da ne odobri pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Orban i Šarec su kazali i da je potrebna pomoć kako bi se smanjila migracija u Evropi, tako što će se povećati pomoć regionima iz kojih migranti dolaze.

Orban je primetio da se trenutno 96.000 migranata kreće između Turske i Mađarske i da koriste tzv. Balkansku rutu na putu ka zapadnoevropskim zemljama.

Upitan da prokomentariše želju Hrvatske da se pridruži Šengen zoni, Orban je rekao da Mađarska podržava težnje za integracijom svih svojih suseda, ali je istakao da Mađarska ima “specijalne interese” u vezi s mađarsko-hrvatskom granicom.

On je dodao da Budimpešta traži pisani sporazum s Hrvatskom da, ako se Mađarska suoči za značajnim prilivom migranata iz tog smera, onda bi mogla da ponovo uspostavi administrativne, ali i fizičke mere za kontrolu granice duž granice sa Hrvatskom.

Check Also

PAROVIĆ OTKRIO: ČAK I DA AMERIKANCI ODU IZ BONDSTILA, VUČIĆ NEĆE VOJSKOM NA KiM! (VIDEO)

Specijalne jedinice kosovske policije od jutros se nalazi u neposrednoj blizini prelaza Jarinje i Brnjaku. …