Home / AKTUELNO / OTKRILI KARTE: OVO SU TRI CILJA AMERIKE U SRBIJI! NE PIŠE NAM SE DOBRO

OTKRILI KARTE: OVO SU TRI CILJA AMERIKE U SRBIJI! NE PIŠE NAM SE DOBRO

Vašington želi da otrgne Balkan iz zagrljaja Rusije, uvuče zemlje regiona u NATO, a Beograd i Prištinu natera da stave pečat na međusobno priznanje, pišu „Novosti“.

List navodi da u ostvarenju ovih ciljeva SAD sprema čitav „arsenal“ novih ucena usmerenih pre svega ka Srbiji među kojima je i rezolucija o slučaju braće Bitići, usvojena pre nekoliko dana u Predstavničkom domu Kongresa.

O ovoj strategiji govorio je i Metju Palmer, zamenik pomoćnika americkog držvnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan.

On je u sredu u svedočenju pred Odborom za spoljne poslove Senata i Pododborom za Evropu poručio da je među prioritetima SAD na Balkanu normalizaicja odnosa Beograda i Prištine.

Odgovarajući na pitanje u Senatu o razmeni granica kao mogućem kompromisu Beograda i Prištine, Palmer je rekao:

„Razumem argument o Pandorinoj kutiji koji iznose neki kad se pomene granica. To je legitimna briga. I ako strane budu razgovarale o tim pitanjima, na tome ćemo morati da radimo da bismo utvrdili da li je to rizik s kojim bismo mogli adekvatno da se nosimo“, rekao je Palmer.

On je naveo i da SAD očekuju da nova vlada u Prištini ukine tekse na srpsku robu, ali i opomenuo Beograd da prekine „kampanju delegitimisanja Kosova u međunarodnoj zajednici“.

„Putem kampanje podsticanja zemalja da povuku priznavanje Kosova i blokiranjem njegovog članstva u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol, Beograd je naskodio međunarodnoj policijskoj saradnji i narusio atmosferu kompromisa“, rekao je Palmer.

Zvanicnik SAD je rekao i da to sputava napredovanje ka sporazumu kojoj je Srbiji potreban da bi ušla u EU.

„Uvereni smo da je predsednik Vučić spreman da ispregovara takav sporazum. Jednom kada Srbija i Kosovo budu preduzeli takve korake spremni smo da sa njim ispitamo opcije koje ce mu pomoći da izgradi podsrsku kod naroda Srbije za normalizaciju odnosa sa Kosvom“, zakljucio je Palmer koji je rekao da će na tome raditi sa Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom Donalda Trampa za dijalog.

„Zajedno, ambasador Grenel i ja ćemo raditi na tome da pomognemo dvema stranama da postignu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji. Uz pojačano političko angazovanje, kao i kroz poslovne i trgovinske podsticaje, nastojaćemo da pomognemo stranama da pronađu lokalno ostvariv sporazum koji je trajan, primenjiv i koji će povećati regionalnu stabilnost“, kazao je Palmer.

(Sputnjik)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …