Home / AKTUELNO / Otkriven jedan od ključnih uslava za ulazak u EU: Srbija mora da dozvoli uvoz GMO hrane!

Otkriven jedan od ključnih uslava za ulazak u EU: Srbija mora da dozvoli uvoz GMO hrane!

 

evropska unija gmo

Srbija mora da omogući promet GM proizvoda kako bi ušla u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), a to će biti uslov i u pregovorima sa EU.

U okviru poglavlja 30 u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, koje se tiče ekonomskih odnosa s inostranstvom, ključno će biti ispunjavanje uslova za pristupanje Svetsku trgovinsku organizaciju. A tu je neizbežno regulisanje proizvoda sa genetski modifikovanim organizmima.

Sve članice EU dozvoljavaju promet robe koja sadrži GMO, s tim što proizvođači moraju na ambalaži to jasno da naznače. Međutim, skoro sve države EU su prestale da gaje GM krompir i kukuruz, s izuzetkom jedne vrste koja se gaji u pet zemalja. Međutim, uvoz i plasman ovih proizvoda svuda je dozvoljen, pod preciznim uslovima.

Srbija je 2009. donela Zakon o genetski modifikovanim organizmima koji zabranjuje i proizvodnju i promet GMO. To je u suprotnosti sa standardima i STO i EU, a u obe organizacije naša zemlja želi da uđe.

– Pravila STO podrazumevaju da se ne može uvesti zabrana prometa proizvodima za koje nije dokazano da štete ljudskom zdravlju, što je slučaj sa GMO, i pored svih neslaganja u stručnoj javnosti.
Dozvoljavanje prometa, međutim, nikako ne znači i dozvoljavanje upotrebe ovih proizvoda u poljoprivredi ili dozvolu njihovog prometa poput ostalih proizvoda. Većina zemalja EU vodi veoma restriktivnu politiku koja, iako ne podrazumeva zabranu prometa, uvodi značajna ograničenja i kontrolu za promet ovih proizvoda, kao i stroga pravila za njihovo obeležavanje. Srbija treba da prati pravila EU – kažu u nevladinoj organizaciji ISAC fond.

U Evropi, pored Srbije, još samo Belorusija i BiH nisu članice STO.

(Blic)

Check Also

CRNA GORA PRED BANKROTOM, NE MOŽE DA VRATI DUG KINI- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Kineski kredit koji je Crna Gora uzela za izgradnju dela autoputa Bar-Boljare  u ovom trnutku ona …