Home / AKTUELNO / OTKRIVENO: ŠOJGU OBJAVIO ŠTA JE PRONAĐENO U RAZRUŠENOM MARIJUPOLJU!

OTKRIVENO: ŠOJGU OBJAVIO ŠTA JE PRONAĐENO U RAZRUŠENOM MARIJUPOLJU!

Zamenik komandanta bataljona Vostok Aleksandar Semjonov je 7. marta, 12 dana nakon početka rata, saopštio da je grad opkoljen i da je počelo čišćenje pojedinih okruga.

Ukrajinske oružane formacije u Mariupolju imale su taktičke raketne sisteme Točka-U sposobne da gađaju ciljeve u Taganrogu i Rostovu na Donu, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u četvrtak na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

– U grad je uneta velika količina teškog naoružanja, vojne opreme, uključujući tenkove, višecevne raketne bacače Smerč i Uragan, artiljerijskih sistema velike snage, raketnih sistema Točka-U. Točka-U ima domet od 120 kilometara, a naš Taganrog je 94 kilometra od Mariupolja, glavni grad Južnog federalnog okruga Rostov je otprilike na istoj udaljenosti – rekao je ministar.

On je dodao da su u gradu stvorene zalihe raketa, municije, goriva i hrane za dugotrajna borbena dejstva. Glavni objekti urbane infrastrukture, uključujući morsku luku i plovni put, minirani su i blokirani plutajućim dizalicama.

Ministar je precizirao da je ukrajinska strana u Mariupolju imala 179 tenkova i borbenih oklopnih vozila, 170 topova i minobacača.

U vreme proglašenja Donjecke Narodne Republike 2014. godine, Mariupolj je sa oko 450 hiljada stanovnika bio drugi najveći grad republike posle Donjecka, ali su u junu iste godine ukrajinske snage bezbednosti ponovo preuzele kontrolu nad Mariupoljom.

Zamenik komandanta bataljona Vostok Aleksandar Semjonov je 7. marta, 12 dana nakon početka rata, saopštio da je grad opkoljen i da je počelo čišćenje pojedinih okruga.

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je 16. aprila da je cela teritorija grada očišćena od ukrajinske vojske.

Ostaci ukrajinske borbene grupe blokirani su u fabrici „Azovstalj“.

(Mediji)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …