Home / AKTUELNO / Ovaj deo Srbije je bio zlatna dolina careva i postojbina bogova!

Ovaj deo Srbije je bio zlatna dolina careva i postojbina bogova!

Timočka Krajina je od praistorije bila mesto obitavanja bogova. Išarana banjama i toplim izvorima, bogate flore i faune, sa zlatonosnim rekama i rudnicima i prepuna mistike, oduvek je privlačila vladare. Neki od njih ovde su rođeni, tu su majčinim mlekom zadojeni, tu prve korake načinili. Umiveni vodom Timoka kretali su u svet – da ga osvoje i uzdignu se među bogove.

zamak- tvrđava
I svi su se Timoku vraćali. Ovde su gradili svoje carske palate i rezidencije. Ovde su ostavljali grobove svoje i svojih bližnjih. Ovde u timočkoj zlatnoj dolini careva.

Kada je Dragoslav Srejović pronašao arhivoltu s natpisom Felix Romuliana, postalo je jasno da ono što je u narodu bilo poznato kao Kastrum i za šta se verovalo da je rimsko vojno utvrđenje, u stvari Galerijev carski grad. Impozantna palata koju je za života spremao da u njoj starost provede. Mesto gde je rođen i gde je želeo da počiva.

Dragoslav Srejović otkrio je još jedan carski grad – Šarkamen. Carsku palatu imperatora Maksimina Daje, rođaka Galerijevog. Šarkamen, smešten u teško pristupačnoj kotlini, dvadesetak kilometara od Negotina, tek ovih dana na svetlo dana iznosi svoje tajne. Arheološka iskopavanja, koja su u toku, trebala bi da razotkriju vekovnu tajnu. Da li je i sam Daja ovde sahranjen? Pronađen je mauzolej njegove carice majke, sestre Galerijeve i u njemu blago jedinstveno u svetu: carski nakit basnoslovne vrednosti.

Da li je Srejović imao samo puku sreću da otkrije i na svetlo dana iznese ovo neverovatno blago, ili ga je vekovima u dnu grobnice sačuvala kletva, kao narod veruje; tek, jedinstveni carski nakit se danas čuva u Narodnom muzeju u Beogradu, a Šarkamen je opet meta istraživanja i iskopavanja. Lov na još neotkrivene tajne još jednog timočkog carskog grada je u toku.

Maksimin Daja je rođen je u bespućima priobalne Dakije, u okolini današnjeg Šarkamena, pa je poželeo da kao jedan od rimskih tetrarha u svom rodnom mestu ostavi trag i sećanje na sebe. Tako je Gaj Valerije Maksimin Daja, poput Galerija koji je izgradio Feliks Romulijanu, u svom zavičaju počeo da gradi palatu koja je trebalo da predstavlja njegovu veličinu.

Istoričari su mislili da Maksimin Daja carsku palatu zbog rane smrti nikada nije završio, međutim, arheolozi su pod rukovodstvom akademika Srejovića na lokalitetu Vrelo Šarkamen otkrili carsku palatu i grobnicu žene visokog ranga, koja je pripadala carskoj porodici, što ukazuje da je to bila sestra imperatora Galerija, majka Maksimina Daje.

Na svetlo dana, posle silnih vekova, izašlo je 38 zlatnih nalaza, ogrlice, prstenje, pločice i zlatnici, podni mozaici i freske, votivne pločice, a pronađeni nakit kao da je potkrepio priču prisutnu među stanovništvom ovoga kraja da je tu nekada bila palata rimskog cara, rudnici zlata i srebra, kovnica novca…

U Šarkamenu je pronađena još jedna od samo četiri carske palate koje se nalaze van Rima. Druga je Feliks Romuliana. Upravo ovaj podatak čini Timočku Krajinu zlatnom dolinom careva.

I verujemo da ovde nije kraj. Pitome doline i nepristupačna timočka brda vekovima su bila kolevka careva. Možda još neka velika tajna timočke zlatne doline careva čeka da izađe na svetlo dana.

(TV Best)

Check Also

NIKOLA PILIĆ: NJIH NERVIRA ŠTO JE NOVAK 350 NEDELJA BROJ 1 NA SVETU- ŠTO JE PREŠAO NADALA I FEDERERA U SVIM SEGMENTIMA..

Nekadašnji trener Novaka Đokovića u mlađim danima Nikola Pilić osvrnuo se na aktuelnu situaciju u …