Home / AKTUELNO / OVO JE TEŽAK UDARAC ZA SRBIJU!? Da li ovo znači da je Rusija Srbiji rekla „NE“?

OVO JE TEŽAK UDARAC ZA SRBIJU!? Da li ovo znači da je Rusija Srbiji rekla „NE“?

Rusija je spremna da razmotri zajedničke gasne projekte sa Bugarskom, ali pod uslovom da za njih garantuje bugarska vlada i Evropska komisija, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

“Rusija radi na izgradnji gasovoda Turski tok. Bugarska je ponovo iskazala interesovanje za tranzit gasa preko njene teritorije. Naročito žele da razmotre pitanje moguće izgradnje gasnog čvorišta u Bugarskoj.”, izjavio je Novak za televiziju „Rusija 24“, a prenosi ruska agencija Tass. Što znači da bi prethodno najavljeno gasno čvorišt, ipak ne bi bilo u Srbiji.

On je kazao da je za Rusiju važna stvar da svi veliki infrastrukturni projekti, budu zagarantovani sa aspekta kupaca gasa, usaglašenosti sa evropskim zakonodavstvom i da imaju garancije vlade Bugarske i Evropske komisije.

Generalni direktor Gasproma Aleksandar Medvedev je ranije najavio da će kompanija ubrzo doneti odluku o ruti drugog kraka gasovoda Turski tok, a u tom kontekstu je kao buduća tržišta pomenuo Srbiju, Grčku, Italiju, Bugarsku i Mađarsku.

Bugarski predsednik Rumen Radev je juče u Moskvi izrazio nadu da će razgovori o direktnim isporukama ruskog gasa do Bugarske biti obnovljeni.

Radev je rekao da je pitanje bezbednosti energetskih isporuka izuzetno važno za Sofiju i za celokupnu EU.

Zvanična Sofija je u junu 2014. godine obustavila radove na pripremi izgradnje gasovoda Južni tok sa Rusijom na zahtev Evropske komisije koja je navela da sporazumi o izgradnji tog cevovoda nisu u skladu sa energetskim propisima EU.

Check Also

EU BLOKIRALA SVE PREGOVORE SA BEOGRADOM!

Zemlje članice Evropske unije nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja, odnosno klastera, u …