Home / AKTUELNO / OVO MEDIJI KRIJU: RUSIJA I KINA SKLOPILI VOJNI SAVEZ! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

OVO MEDIJI KRIJU: RUSIJA I KINA SKLOPILI VOJNI SAVEZ! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Kina je objavila Belu knjigu nacionalne odbrane, ističući ulogu Moskve kao strateškog partnera Pekinga.

Nekoliko eksperata smatra da će političko-vojni savez dveju zemalja preuzeti vođstvo, ne samo u azijsko-pacifičkom regionu, već i u drugim regionima planete.

Bela knjiga, koju je objavio Državni savet Kine, predstavlja strategiju azijskog giganta za naredne godine. Posebnu ulogu ima Rusija.

Događaji koji su pratili objavljivanje Bele knjige potvrđuju da vojna saradnja između Pekinga i Moskve dobija zamah.

Potparol kineskog ministarstva odbrane Vu Kian izjavio je da Oružane snage dveju zemalja nastavljaju da jačaju svoju saradnju i da će nastaviti da poboljšavaju vojne odnose. Ruski premijer Dmitrij Medvedev je potpisao dekret o održavanju pregovora o novom sporazumu o vojnoj saradnji između dve zemlje.

Pored toga, Rusija i Kina su 23. jula sprovele prvu zajedničku vazdušnu patrolu u azijsko-pacifičkoj regiji. Istog dana, kineski tenkovi stigli su u Moskvu gde su učestvovali na Međunarodnim vojnim igrama.

U isto vreme, Moskva je počela da snabdeva Kinu protivazdušnim sistemom S-400. Kineski razarač Xian iz Kineske mornarice stigao je u Sankt Peterburg 24. jula, kako bi učestvovao u pomorskoj paradi.

Eksperti su uvereni da je vojna saradnja između Moskve i Pekinga garancija da zemlje NATO-a, pod vodstvom SAD, neće pokrenuti vojni sukob velikih razmera.

“Uveren sam da samo tri zemlje mogu da vode moderne ratove: SAD, Rusija i Kina. Ulaskom u vojni sporazum, dve od ove tri zemlje lišavaju SAD od dominacije na tehničko-vojnom polju”, izjavio je član Odbora Saveta Ruske Federacije za bezbednost Franc Klincevič.

Rusija i Kina bi trebalo da povećaju svoje prisustvo i uticaj ne samo u azijsko-pacifičkom regionu, već i u drugim regionima planete, rekao je generalni direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove Andrej Kortunov.

“Moskva i Peking treba da preduhitre predloge Vašingtona za međunarodne patrole Hormuškog moreuza, tako da slobodu plovidbe ne kontrolišu samo američki brodovi, već i oni naših zemalja”, rekao je Kortunov, naglašavajući povoljan stav nekih zemalja Persijskog zaliva po tom pitanju.

Prema rečima Alekseja Maslova, direktora Kineskog centra za strateške studije na Univerzitetu RUDN, Bela knjiga jasno naglašava prijateljski stav Kine prema Rusiji u vojnoj politici.

“Čak i kada su naše zemlje blisko sarađivale, a već su obavile i pet vojnih vežbi, nijedan strateški dokument iz Kine nije zabeležio ovu saradnju. Sada su to učinili i očigledno je da se Rusija i Kina kreću ka vojnom savezu, čak iako za sada nije formalizovan zvanično, biće prisutan u kineskoj i ruskoj strategiji ”, rekao je Maslov.

(Webtribune.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …