Home / AKTUELNO / OVO NIKO NIJE OČEKIVAO- TRAMP KRENUO NA FARMACEUTSKI LOBI: Pokosio im akcije, i za 20 minuta izgubili 24 milijarde dolara!

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO- TRAMP KRENUO NA FARMACEUTSKI LOBI: Pokosio im akcije, i za 20 minuta izgubili 24 milijarde dolara!

tramp

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp “pokosio” je akcije farmaceutskih kompanija, koje su za samo 20 minuta izgubile 24 milijarde dolara, neočekivanim upozorenjem da će se njegova vlada založiti za niže cene lekova, prenosi britanski list Fajnenšel tajms.

Tramp je, na prvoj konferenciji za štampu otkako je u novembru izabran za predsednika, kritikovao farmaceutsku industriju zbog previsokih cena njenih proizvoda, nakon čega je devet najvećih farmaceutskih kompanija, gledano po tržišnoj vrednosti, izgubilo oko 24,6 milijardi dolara za 20 minuta, prenosi Forčen.

To je prouzrokovalo da akcije kompanija, kao što su DŽonson & DŽonson, Fajzer, Merk, Amgen, Abvi, Bristol-Majers, Gilead, Celgene i Eli Lili, počnu da tonu.

“Farmaceutske kompanije se izvlače sa ubistvom. U farmaceutskoj industriji postoji mnogo lobija, mnogo lobista i dosta moći”, izjavio je Tramp, dodajući da su SAD najveći kupac lekova na svetu, ali i da postupak nabavke lekova nije odgovarajući.

Njegovi komentari uticali su i na azijske kompanije, čije su farmaceutske grupacije zabrinute zbog potencijalnog cenovnog pritiska u najvećoj svetskoj ekonomiji i najprofitabilnijem tržištu lekova.

U Japanu, akcije kompanije Takeda farmaseutikal su pale za 2,7 odsto, Astelas farme za 3,9 odsto, a Šionogija za 3,7 odsto, dok su u Autraliji akcije biotehnološke kompanije CSL pale za 1,4 odsto, a Majne farma za 2,6 odsto.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …