Home / AKTUELNO / OVO SE KRIJE: LJUBOMIR MADŽAR OTKRIO ZAPANJUJUĆE PODATKE O STANJU SRPSKE PRIVREDE…

OVO SE KRIJE: LJUBOMIR MADŽAR OTKRIO ZAPANJUJUĆE PODATKE O STANJU SRPSKE PRIVREDE…

Vlast u Srbiji uspostavila je pogrešnu dijagnozu stanja u ekonomiji, tvrdeći da je Srbija motor razvoja u regionu, kaže ekonomista Ljubomir Madžar.

A na pogrešnoj dijagnozi ne može da se formuliše i sprovodi dobra ekonomska politika, rekao je profesor emeritus na Alfa BK univerzitetu Ljubomir Madžar.

Reagujući na komentar premijerke Ane Brnabić da on nije u pravu kada kaže da su preduzetnici najkreativniji deo društva, važniji od naučnika i umetnika, Madžar je agenciji Beta rekao da je Srbiji u ovom trenutku najpotrebnije otvaranje novih firmi i radnih mesta.

“Daleko najkreativniji od svih u ovom trenutku su preduzetnici”, rekao je Madžar i dodao da nije dovoljan podsticaj ni to što država sada početnike u biznisu u prvoj godini poslovanja oslobađa poreskih obaveza, već da je neophodno da to rasterećenje traje duže.

On je rekao da treba naći i način da se mobiliše što više ljudi za pokretanje biznisa i da je jedna od najslabijih tačaka ekonomske politike loš odnos prema preduzetnicima. “Više biznismena je sudski proganjano, a kada su odbačene optužbe, tražene su nove”, rekao je Madžar.

Srbija je po visini izdvajanja za nauku, prema njegovim rečima, jedna od poslednjih zemalja u Evropi.

Istakao je da je privreda uspešna kao što se tvrdi, ni “vlast ne bi svakodnevno pričala o reformama, a na kojima se, ustvari malo radi”.

Madžar je odbacio i kritike direktora Republičkog zavoda za statistiku Srbije Miladina Kovačevića da “srpska privreda beleži dobre rezultate”.

“Kovačević je zaboravio da se rezultati jedne politike ne cene na osnovu onoga što je postignuto u poslednje dve-tri godine, već ih je neophodno pratiti najmanje pet godina”, rekao je Madžar i dodao da je “zaostajanje Srbije u privrednom rastu veoma dokumentovano”.

Ostvarena stopa privrednog rasta Srbije je, kako je rekao, “manja od stopa ostvarenih u većini zemalja centralne i istočne Evrope, a posebno je manja u odnosu na region u celini”.

Istakao je da je i Fiskalni savet “kao državna ustanova koja izvanredno obavlja svoj posao više puta upozoravao na spor rast i zaostajanje Srbije za okruženjem”.

Madžar je rekao da “zdrav ambijent ne traži i ne trpi subvencije investitorima”, a da im je najgora karakteristika da se time otvoreno priznaje da je politika u stvaranju poslovne klime bila neuspešna.

“Zabrinjava i to što subvencije pokazuju znake dugog trajanja i pristajanja na destimulativno poslovno okruženje”, rekao je Madžar.

(Beta)

Check Also

RUSKI „TERMINATOR“ UŠAO U DONBAS! (VIDEO)

Tokom ruske specijalne operacije na ukrajinskoj teritoriji, pravi snimci sa lica mesta periodično se pojavljuju …