Home / AKTUELNO / OVO SE SPREMA I SRBIMA- KORONA SE VRATILA U PRVO EVROPSKO ŽARIŠTE: ITALIJANE OD SUTRA ČEKA ZAOŠTRAVANJE MERA

OVO SE SPREMA I SRBIMA- KORONA SE VRATILA U PRVO EVROPSKO ŽARIŠTE: ITALIJANE OD SUTRA ČEKA ZAOŠTRAVANJE MERA

U Italiji neće biti novog karantina, jer to ne bi izdražala privreda, a pitanje je da li bi i građani mogli podneti da ponovo budu zatvoreni u kućama, kao na vrhuncu pandemije u martu i aprilu, pišu italijanski mediji citirajući političare i ekonomiste.

Premijer Dzuzepe Konte je potvrdio, piše agencija Ansa, da neće biti novog karantina.

– Mi preduzimamo sve mere zaštite da do toga ne dođe i razvili smo odličan sistem otkrivanja i traganja za zaraženima od korona virusa – rekao je Konte i apelovao na građane da na svoje telefone skinu mobilnu aplikaciju „Imuni“, koja omogućava da se otkriju kontakti zaražene osobe.

 – To je moralna obaveza svakog Italijana – rekao je premijer Konte.

U poslednja 24 sata broj novozaraženih je manji nego prethodna dva dana vikenda, ali to ne znači da se virus manje širi, već je po svoj prilici posledica činjenice da je broj testiranih na korona virus manji za 40 hiljada.

Južna regija Kampanja je prva po broju novozaraženih, kojih je više od 400 dnevno, pa je predsednik regije Vinćenco de Luka pooštrio mere koje su već na snazi: obavezu zatvaranja restorana, vinarija, pabova, picerija, poslastičarnica i barova od 23 uveče do 6 ujutro.

Nezadovoljan je gradonacelnik Napulja Luidzi de Madzistris koji je rekao da se takvim merama barovi i restorani „prepuštaju mafiji“.

I u severnoj pokrajini Lombardija, koja je na vrhucu pandemije bila epicentar zaraze, raste broj zaraženih.

Gradonačelnik administrativnog centra regije Milana, Đuzepe Sala zamolio je građane, posebno mlade, da obavezno nose zaštitne maske.

Od juče je ponovo aktiviran rad Operativnog komiteta Civilne zaštite, ali ne zato što je epidemiološka situacija kritična, već da svojim radom utiče da se izbegne dramatično pogoršavanje širenja Covida-19, piše agencija Ansa.

Pooštravanje mera o maskama?

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca izjavio je danas da Vlada razmatra predlog o uvođenju obaveznog nošenja maski na otvorenom pošto zemlja ulazi u tešku fazu kada je reč o kovidu 19.

Speranca je rekao u donjem domu parlamenta da se zaraza širi i da je neophodno vratiti restrikcije koje su postepeno ublažene tokom proleća i leta nakon skoro tromesečne blokade.

– Moramo da podignemo gard uz svest da je naš okrug bolji od drugih – rekao je ministar zdravlja.

Očekuje se da će Vlada do sutra uvesti obavezu da se maske nose i na otvorenom i da će ograničiti okupljanja, preneo je AP.

ZA NOVEMBAR SE NAJAVLJUJE TREĆI TALAS KORONE U SRBIJI- UVODE SE NOVE STROGE MERE

Nova sednica Kriznog štaba zakazana je za sutra u 11 časova, usled sve češćih najava da nas treći pik koronavirusa neće zaobići.

Kako navode beogradski mediji, sednica je zakazana za sredu, s početkom u 11 časova, a na dnevnom redu je epidemiološka situacija u Srbiji.

Ta sednica dolazi u trenutku kada je Beograd ponovo postao glavno žarište korone.

Inače, već nekoliko dana naši epidemiolozi navode da nas treći pik koronavirusa neće zaobići i da se on očekuje već u novembru.

Spekuliše se da bi tada na snagu mogle da budu vraćene pojedine mere koje su ukinute kada se situacija sa epidemijom u našoj zemlji smirila.

U tom smilsu, epidemiolog dr Predrg Kon i član Kriznog štaba za borbu prtiv kovida 19, rekao je da bi maske mogle da budu obavezne i na otvorenom, a ne samo u zatvorenom prostoru.

Osim toga, dr Kon je rekao juče, gostujući u jutarnjem programu TV Hepi, da je on lično za zaoštravanje kontrole sprovođenja mera, ali i za kažnjavanje.

– Ja lično mislim da kontrola mora vrlo jasno da se zaoštri. Da li i kazne? Treba, jer ovde štitimo kompletno zdravlje naroda, i oko toga ne bi trebalo da bude pregovora, jer ulazimo u period kad je intenzivno širenje virusa najveće moguće – rekao je juče dr Kon.

Pregurali smo dva talasa korona virusa, prolećni i letnji, ali nam sada prema najavama naših uvaženih epidemiologa, članova Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19, sledi jesenji pik čiji bi udar mogao da se oseti već u prvoj polovini novembra!

– Brzina povratka virusa je šokantna, sve može da se promeni za dve nedelje. Vidite da sve vri sa strane, u zemljama oko nas. Sad je jesen, dolazi zima, moramo da održimo ovo stanje što je duže moguće. Kada dođu jako povoljni uslovi za prenošenje virusa to se ubrza i posle dve nedelje ove mere više ne vrede – rekao je dr Predrag Kon i dodao da „on ne želi da najavljuje, ali da je realno očekivati novi udar korone u novembru mesecu“.

Srbija se ubrzano priprema za treći pik, ili ako više volite treći talas, a već su najavljene i pojedine epidemiološke mere koje bi mogle da budu donete u slučaju značajnijeg pogoršanja situacije u našoj zemlji.

– Ja lično mislim da kontrola mora vrlo jasno da se zaoštri. Da li i kazne? Treba, jer ovde štitimo kompletno zdravlje naroda, i oko toga ne bi trebalo da bude pregovora, jer ulazimo u period kad je intenzivno širenje virusa najveće moguće – objasnio je dr Kon.

Zatvaranje gradova, vanredno stanje i policijski čas, realno, ne treba očekivati osim ako situacija potpuno ne izmakne kontroli. Ipak, neke mere su prilično realne…

Obavezne maske i na ulicama

Nošenje maski je trenutno obavezno u zatvorenim prostorima, ali i u gradskom prevozu, dok postoji samo preporuka da se one nose i na otvorenom. Ipak…

– Ponovo naglašavam i preporučujem nošenje maske, i to ne samo u zatvorenom prostoru nego i na otvorenom. Zaboravlja se ta preporuka. Svestan sam da mali broj ljudi nosi maske napolju, ali svojevremeno ih je mali broj nosio i u prevozu i tržnim centrima dok nisu postale obavezne. Preporuka može da pređe nekad i u meru, neka se niko ne iznenadi ako tako bude, ako sve ode u pogrešnu stranu – upozorio je dr Kon.

Dakle, u slučaju pogoršanja situacije, ovo bi mogla da bude možda i prva veća mera.

Zatvaranje škola i fakulteta

Nije tajna da se još pre 1. septembra razmišljalo i kako će funkcionisati škole, kako osnovne tako i srednje, ako dođe do novog udara korona virusa.

Prema poslednjim zvaničnim podacima korona virus je ušao u 33 škole, ali su to mahom bili sporadični i očekivani slučajevi, te se posle mesec dana nove školske godine smatra da je situacija apsolutno pod kontrolom.

Međutim, ukoliko u novembru dođe do „esplozije“ korone, a posebno među đacima, nadležni su spremni da ponovo kompletno školovanje prebace na onlajn sistem, umesto sadašnjeg kombinovanog modela.

Ovo bi se svakako odnosilo i na fakultete, a možda i vrtiće.

Kafići, restorani, noćni klubovi…

Kafići, restorani, klubovi i drugi ugostiteljski objekti su tokom leta dobili produženo radno vreme, neki sa baštama i do 1.00 sat posle ponoći, čak i ako se nalaze u okviru stambenih objekata.

Međutim, ukoliko dođe do naglog širenja korona virusa, posebno tokom zimskih dana kada će svi biti u zatvorenom prostoru, realno je očekivati da njihovo radno vreme bude skraćeno.

Na udaru ovih mera mogle bi da se nađu i kladionice, kockarnice…

(Tanjug, Blic)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …