Home / AKTUELNO / OVO TRENUTNO NIKO NA SVETU NEMA: Ruski ratni tenk koji sleće iz aviona! (VIDEO)

OVO TRENUTNO NIKO NA SVETU NEMA: Ruski ratni tenk koji sleće iz aviona! (VIDEO)

500

Ove godine će 150 BMD-4M vazdušnih pešadijskih borbenih vozila i njihovih BTR-MDM nosača ući u službu sa ruskim vazduhoplovnim snagama. U budućnosti će sve divizije za vazdušne napade biti naoružane sa BMD-4M.

BMD-4M je nova generacija amfibijskog pešadijskog borbenog vozila (IFV), a ne modernizovana varijanta starijeg BMD-2. To je jedino IFB koje se može spustiti iz aviona pomoću padobranske platforme. Ovo vozilo se može spustiti padobranom sa kompletnom posadom unutra, čime se štedi vreme za montažu nakon sletanja. Lansiran sa aviona, može doći do određenih ciljeva u roku od nekoliko minuta pri brzini od 72 km/h, pucajući iz raznih vrsta oružja. BMD-2M može pokriti preko 480 km bez dopunjavanja goriva.

Transportni avion Il-76 može nositi dva BMD-4M. Nakon sletanja, potrebno je manje od tri minuta za pokretanje vozila, upravljanje položajima i naoružavanje svim oružjem.

Vozilo se takođe može voziti kroz vodu. BMD-4M se ponosi sposobnošću da prelazi izvore vode i menjanja taktiče pristupa u letu. Na vodi se pokreće sa sva vodena motora. Vozilo može preći vodene prepreke bez posebnih priprema. BMD-4M može razviti maksimalnu brzinu od 70 km/h na putevima i 10 km/h na vodi.

Vozilo je dugačko 6 m, široko 3,15 m i visoko 2,7 m. Borbena težina: 13,5 t. Ima raspon krstarenja od 500 km. Udaljenost od tla se kreće od 130 mm do 530 mm. BMD-4M pregurati nagibe i do 35 stepeni i održavati vatru dok se kreće, pomeranjem kupole i održavanjem mete na vidiku. BMD-4M ima posadu od tri čoveka: komandir vozila, strelac i vozač. Može nositi do pet vojnika.

Ovo IFV je naoružano sa 100 mm 2A70 poluautomatskim raketnim lanserom težine 332 kg. Pored ispaljivanja konvencionalnih vrsta municije, takođe može ispaliti laserski vođen projektil maksimalnog dometa do 5.500 m. Ukupno 34 komada 100 mm municije se nosi za upotrebu odmah, a još 18 u rezervi. Osam Arkan 100 mm laserski vođenih projektila se nosi za upotrebu odmah, sa još četiri u rezervi. Potrebno je između četiri i šest sekundi da se stavi nova raketa.

2A70 je povezan sa visoko pouzdanim 30 mm 2A72 automatskim topom postavljenim na kupoli. Njegova brzina je 960 m/s. Stopa vatre je više od 300 komada u minuti. Oni koji su ispaljeni uz 2A72 mogu prodreti kroz 22 mm valjane pancirne ploče (RHA) sa 2.000 m.

Vozilo je takođe opremljeno sa 7,62 mm PKT koaksijalnim mitraljezom. 2.000 metaka se prenosi u kupoli za PKT mitraljez; svi su kombinovani u jednu traku kako bi se eliminisalo ponovno punjenje.

Na prednjoj strani kupole se nalaze tri bacača dimnih granata. Kupola ima neograničeno kretanje od 360O i maksimalno podizaje od 60O; maksimalno spuštanje je -6O.

Napredni dan/noć kompjuterizovani sistem za kontrolu paljbe omogućava angažovanje statičnih i pokretnih ciljeva u skoro svim vremenskim uslovima dok je platforma stacionirana ili u pokretu. To uključuje prikaz strelcu da identifikuje mete tokom dana i noći, panoramski TV pogled komandira i automatsko praćenje mete. Sistem IFV-u pruža mogućnost praćenja i angažovanja meta u pokretu. Automatsko praćenje je opremljeno satelitskim navigacionim sistemom.

Obezbeđena je neprobojna zaštita posade. Prednji oklop BMD-4M je ojačan da bi preživeo udare 30 mm topovskih granata. Zavarene aluminijumske šasije i kupola štite posadu i pešadiju od vatrenog oružja.

U prostor za posadu mogu stati dva člana posade i šest članova pešadije. Vozač sedi napred, a motor se nalazi na zadnjem delu trupa.

BMD-4M pokreće multi-gorivo, dizel motor UTD-29 koji proizvodi snagu od 500 KS. Podesivi hidro-pneumatski sistem povezuje vozilo sa šest dvostrukih guma. Oklopno vozilo ima superiornu pokretljivost na svim terenima, zahvaljujući povećanoj dužini trake i smanjenom pritisku na zemlju. Hidro-pneumatika omogućava BMD-4M da menja svoj nagib. Vozilo može da zagrli tlo i izdigne se iznad nje – ovo je neophodno za utovar na avion pre raspoređivanja, a takođe i za kamuflažu tokom borbenih operacija.

2018.godine će ruske vazduhoplovne snage primiti novi padobranski sistem Bakhcha-U-PDS za ispuštanje BMD-4M sa sedam vazuhoplovnih vojnika iz vojnih transportnih aviona. Ovaj sistem je dizajniran za ispuštanje borbenih vozila BMD-4M sa aviona Il-76, koji se tradicionalno koristi za transport i ispuštanje teških tereta u vojne svrhe. Bakhcha-U-PDS obuhvata 11 blokova lavnih padobrana. Svaki blok ima kvadraturu od 350 kvadratnih metara. Sistem padobrana karakteriše funkcija “pomoćnog naduvavanja.“ To pouzdano obezbeđuje ublažavanje prilikom sletanja.

Vazduhoplovne snage sprovode ukupno 46 ispuštanja ovoh novog hardvera pod zajedičkim probnim programom. Oko 20 njih se već obavilo. Testovi uključuju ispuštanje oklopnih vozila sa njihovim posadama unutra.

Rusija je jedina zemlja na svetu koja je sposobna da spusti iz vazduha vozilo zajedno sa njegovom posadom. Samo ruska avionska vozila i oklopni nosači mogu prevazići vodene prepreke u pokretu, bez prethodnih priprema, dok vozilima iste vrste iz zemalja članica NATO-a treba četiri sada da se pripreme za prelazak reke. Štaviše, njima je potrebno vreme da razmontiraju specijalnu opremu za plutanje.

BMD-4M se pokazao kao tehnologija budućnosti. Sa svojim moćnim oružjem, velikim rezervama municije i velikom brzinom, pokazao se u različitim klimatskim uslovima. Ovo vozilo je spušteno iz vazduha i testirano u vodi, uključujući i regrupisanje na moru. IFV omogućava ruskim napadačima da bukvalno “padnu s neba“ i nadvladaju neprijateljske logističke jedinice. Ovaj dodatak oklopnih vozila spuštenih iz vazduha koja mogu biti spuštena zajedno sa svojom posadom i vojicima, daje vojnoj branši veliko poboljšanje u ofanzivnoj sposobnosti kakvo nema ni jedna druga vazduhoplovna vojska na svetu.

Webtribune.rs

Check Also

BUKTI SUKOB! ĐOKOVIĆ PROTIV NADALA I FEDERERA- RAT KOJI PRETI DA POCEPA TENIS!

Na jednoj strani je Novak Đoković, dok sa druge stoje Rodžer Federer, Rafael Nadal i …