Home / AKTUELNO / OZBILJAN RAZDOR U OPOZICIJI OKO MOGUĆEG PREVREMENOG IZLASKA NA IZBORE

OZBILJAN RAZDOR U OPOZICIJI OKO MOGUĆEG PREVREMENOG IZLASKA NA IZBORE

Najava mogućih vanrednih parlamentarnih izbora mogla bi da dovede do ozbiljnog razdora u delu opozicije koja pokušava da zbije redove, pogotovo među strankama okupljenim u Savezu za Srbiju.

Prema našim informacijama, iako izjašnjavanje o eventualnom bojkotu glasanja još nije došlo na dnevni red, pojedini lideri SzS imaju rezerve prema ovakvoj strategiji, jer procenjuju da na duži rok ona može da ugrozi njihove lične političke planove.

Među njima je, kako tvrde Večernje novosti, lider NS Vuk Jeremić, koji „intimno priželjkuje da do bojkota ne dođe“. Naime, on je mnogo investirao u infrastrukturu i identitet svoje Narodne stranke, koji je već načet ulaskom u SzS.

Jeremić se, međutim, nalazi u nezgodnoj situaciji i u samoj stranci, jer je većina funkcionera, poput Nikole Jovanovića, Sande Rašković Ivić i Siniše Kovačevića, tvrdo zalaže za bojkot.

Ni idejni tvorac Saveza Dragan Đilas, tvrde Večernje novosti, još nije definitivno prelomio da li treba igrati na kartu bojkota. Navodno, on je bliži stanovištu da bi bojkot imao smisla, odnosno da ozbiljno može da dovede u pitanje legitimitet izbora samo ako u njemu učestvuju sve opozicione stranke, što je malo izvesno. Jer, nepredvidivo je da li će u „kolonu bojkota“ stati LDP Čedomira Jovanovića i LSV Nenada Čanka.

I Zoran Živković, lider Nove, ima rezerve prema toj strategiji:

– Opozicija prvo treba da pogine boreći se za bolje izborne uslove, a tek onda da razmišlja o neizlasku na izbore. Ali u tom slučaju mora da ima spreman odgovor na pitanje šta nakon toga. Učestvovao sam u bojkotu 1997, i on nije ništa dobro doneo ni strankama opozicije, ni građanima.

Predsednik DSS Miloš Jovanović smatra da nije vreme za izbore, jer „albanski secesionisti podižu tenzije“:

– Umesto izbora, Srbiji je neophodan konsenzus zasnovan na istoriji, časti i Ustavu, da nema i da nikada neće biti predaje kada je u pitanju borba za očuvanje teritorijalne celovitosti države. Ako vanrednih izbora bude, nije sigurno da postoje medijski uslovi za ravnopravno učešće u njima.
Predsednik stranke SPAS Aleksandar Šapić kaže, za „Novosti“, da bi njima više odgovaralo da glasanje bude u redovnom terminu, jer su mlada partija i potrebno im je vreme da se spreme za izbornu trku:

– Odluku o izlasku na izbore nećemo donositi usled poteza vlasti ili opozicije, već nakon procene šta je za nas najbolje.

(Novosti.rs)

Check Also

VELIKI UDAR: STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA SLEDI DRASTIČAN PAD STANDARDA..!

Poslednjih nedelja, cene osnovnih životnih namirnica i goriva drastično su skočile. Za naredni period se …