Home / AKTUELNO / OZBILJNO UPOZORENJE ČEŠKIH OBAVEŠTAJACA: IMAJU INFORMACIJU- GLOBALNI SUKOB JE TRENUTNO „U PRVOJ FAZI“!

OZBILJNO UPOZORENJE ČEŠKIH OBAVEŠTAJACA: IMAJU INFORMACIJU- GLOBALNI SUKOB JE TRENUTNO „U PRVOJ FAZI“!

Svetu preti novi svetski rat, navodi se u izveštaju češke vojne obaveštajne službe za 2019. objavljenom na internet stranici službe. Prema analitičarima, globalni sukob je trenutno „u prvoj fazi“.

– Formiraju se pogledi onih koji mogu i žele da aktivno učestvuju u tome, postepeno se određuju tehnološki alati pomoću kojih bi moglo da se upravlja – navodi se u dokumentu.

Autori izveštaja kao mogući uzrok sukoba navode rivalstvo između Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Kine.

U dokumentu se takođe stavlja akcenat na pad značaja međunarodnog prava. Ne navodi se miroljubiv dijalog kao način za rešavanje novih protivrečnosti, a svetski poredak se dovodi u pitanje. Osim toga, manipulacija javnosti doprinosi rastu napetosti, smatraju analitičari. Ranije je „Nešenal interest“ procenio šanse Rusije i NATO-a u potencijalnom ratu.

List se poziva na mišljenje stručnjaka i navodi da bi u dugotrajnim borbenim dejstvima prednost imao Severnoatlantski savez. Istovremeno, NATO će se naći u strašnoj situaciji ako Rusija odluči da organizuje ofanzivu na baltičke zemlje, Alijansa u ovom slučaju neće moći da se usprotivi Moskvi.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …