Home / AKTUELNO / PAKAO! Već pri pogledu na ovu dugoročnu prognozu IZBIJA ZNOJ, a šta ćemo tek kad dođe leto…

PAKAO! Već pri pogledu na ovu dugoročnu prognozu IZBIJA ZNOJ, a šta ćemo tek kad dođe leto…

Pakleno – reč je kojom se može opisati kakvo nas leto očekuje. Spremite se i na neverovatnih 55 tropskih dana, koji nas očekuju tokom jula i avgusta. A i kada sunce zađe, očigledno je da nećemo moći da predahnemo od toplote, jer se najvaljuje veliki broj tropskih noći.

sunce- vrucina

Kako za „Blic“ objašnjava meteorolog Goran Pejanović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda za sektor Nacionalnog klimatskog centra, leto će biti izrazito toplo i sušno.

Tropske noći i na planinama

– Očekujemo da će biti od 30 do 55 tropskih dana, a u brdsko-planinskim predelima oko devet dana. Imamo podatak da će biti i tropskih noći do 11, dok će samo u Beogradu biti oko 26. I u planinama se mogu očekivati tri tropske noći. Toplotni talasi biće u julu i avgustu – objašnjava Pejanović.

On pojašnjava da se tropski dan proglašavaju kada je temperatura preko 25 stepeni, a nas ovog leta očekuje temeprature i preko 35 stepeni. Sa druge strane, tropska noć je kada se ni tokom noći temperatura ne spušta ispod 20 stepeni.

– Leto će biti sušno, sa manje padavina u odnosu na prosek u toku sva tri letnja meseca. Za celo leto očekuje se samo od 17 do 28 kišnih dana, dok će na planinama i do 33 dana padati kiša – pojašnjava Pejanović.

A evo kakvo nas vreme očekuje za svaki letnji mesec posebno, koji je pripremio Republički hidrometerološki zavod:

Jun će biti malo topliji

Srednja temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjih proseka, za 1,6 stepeni više nego obično. U Beogradu i široj okolini srednja temperatura tokom avgusta biće oko 30,2 stepena. Mesečna suma padavina tokom juna biće ispod višegodišnjeg proseka i procenjuje se da će pasti samo oko 30 mililitara kiše.

Toplotni talasi očekuju nas u julu

Jul će biti topliji i suvlji nego ranijih godina. Srednja minimalna temperatura vazduha biće za oko 1,2 stepeni viša od višegodišnjeg proseka, a srednja maksimalna temperatura viša za oko 1,6 stepeni.

U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 30,2 stepeni.

Mesečna količina padavina tokom jula biće za oko 15 milimetara niža u odnosu na višegodišnji prosek, i u Beogradu i okolini iznosiće oko 30 milimetara.

Nastavak toplog leta i u avgustu

I avgust će ove godine biti topliji i suvlji nego ranije, ali će avgustovska količina padavina biti u granicama uobičajenih za to doba godine.

Srednja minimalna temperatura vazduha biće za oko 1,2 stepena viša u odnosu na višegodišnji prosek, a srednja maksimalna temperatura viša za oko 1,3 stepeni. U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30,1 stepena. Mesečna količina padavina tokom avgusta biće za oko 7 milimetara niža u odnosu na višegodišnji prosek, i u Beogradu i okolini iznosiće oko 43 milimetara.

(Sonja Todorović)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …