Home / AKTUELNO / PANIKA U BRISELU: Kinezi dolaze sa velikim novcem preko Srbije…

PANIKA U BRISELU: Kinezi dolaze sa velikim novcem preko Srbije…

500
Kina će se verovatno suočiti sa izazovima kada pokuša da sprovede projekte u zemljama Centralne i Istočne Evrope koje su u Evropskoj uniji.

Za njih ne samo da važe propisi EU o zaštiti konkurencije, već od bloka dobijaju i značajna sredstva za finansiranje infrastukturnih projekata, piše portal „Poilitiko“.

U tekstu povodom samita „16 +1“ koji se danas održava u Budimpešti, briselski portal navodi da su u okviru kineskog programa „Jedan pojas, jedan put“ ubrizgana finansijska sredstva u infrastrukturnu, logističku i transportnu mrežu „kako bi se kineskim proizvodima omogućio lakši ulazak na evropsko tržište“.

„Kina godinama promoviše velike investicije i inicijativu ’16+1′ kako bi povećala svoj uticaj u zemljama centralne i istočne Evrope, ali su ti njeni napori u poslednje vreme upalili alamno zvonce u Briselu, naročito zbog aktivnosti Pekinga na Balkanu“, navodi se u tekstu.

Profesor asistent sa Univerziteta u Budimpešti Tamaš MaturaI kaže za Politiko, da je Kina sa projektima uspešnija na Zapadnom Balkanu – u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, „gde sredstva EU nisu dostupna, a propisi EU nisu primenjivi“.

Lideri zemalja Zapadnog Balkana su, dodaje portal, „toplo dočekali kineske ekonomske inicijative, okrenuvši se izgradnji prijateljskih odnosa sa Pekingom“.

U Srbiji, koja ima najviše koristi od kineskih investicija u regionu, Kina je kupila fabrike i obezbedila finansijska sredstva za puteve, mostove, energetske projekte i železnicu.

Ključni projekat Kine u ovom regionu je planirana izgradnja brze železnice Beograd-Budimpešta, a radovi na srpskoj deonici bi trebalo da počnu ove nedelje.

Modernizacija pruge će, kako se dodaje, omogućiti kineskoj robi, koja dolazi iz luka u Grčkoj da brzo, preko Srbije, uđu u EU.

„EU pozdravlja investiciju – bilo domaću ili stranu – sve dok je u skladu sa zakonom EU“, izjavio je šef delegacije EU u Kini u februaru povodom tog projekta, podseća portal.

Istovremeno Politiko ocenjuje da „koliko god da je Peking planirao da 16 zemalja centralne i istočne Evrope budu kohezioni entitet koji će raditi zajedno na implementaciji zajedničkih projekata, te države u praksi imaju različite prioritete i posluju po različitim pravnim režimima“ i dodaje da su države članice EU, a koje su deo te inicijative, manje otvorene za kineske investicije.

Kineski zvaničnici procenjuju da je Kina investirala više od osam milijardi dolara u region CIE, sa kojim je prošlogodišnja bilateralna trgovina bila za 11 odsto veća nego 2011. godine.

Check Also

GORI PARIZ- DEMONSTRANTI ZAPALILI I CENTRALNU BANKU FRANCUSKE (VIDEO)

Francuska policija upotrebila je suzavac protiv demonstranata koji su se okupili u Parizu zbog donošenja …