Home / AKTUELNO / PAŽNjA! VOZAČI OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Evo kada zastarevaju i kako da izbegnete plaćanje SAOBRAĆAJNIH KAZNI!

PAŽNjA! VOZAČI OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Evo kada zastarevaju i kako da izbegnete plaćanje SAOBRAĆAJNIH KAZNI!

Ulice grada nalaze se pod budnim okom kamere, vožnja žutom trakom, bez vezanog pojasa ili brzinom većom makar 1 km/h od dozvoljenog, ali i rušenje javnog reda i mira ili kršenje komunalnog reda dovešće do toga da se protiv nesavesne osobe pokrene prekršajni postupak.

Vozači često prave prekršaje, država ih, uglavnom s pravom kažnjava, ali mnogi od njih ne znaju da njihova SAOBRAĆAJNA KAZNA MOŽE DA ZASTARI. I da za zastaru postoje dva roka – od godinu dana i dve godine. Kada se zna da saobraćajne kazne nisu zanemarljive, ali i druge kazne osim saobraćajnih, pa se tako buka, upotreba pirotehnike, neočišćen prostor ispred ulaza ili nepropisno parkiranje mogu sankcionisati novčanom sumom koja dostiže i do 150.000 dinara, neophodno je da građane uputimo i u njihova prava.

Jedno od njih, a vrlo verovatno i najvažnije za naše čitaoce, jeste da ukažemo na to da, pre nego što se na poziv MUP-a izjasne o kazni u predistražnom postupku, ili da se izjasne o već pokrenutom postupku na poziv suda, saznaju da li je slučaj zastareo i po kojoj osnovi. Statistika pokazuje da čak dve trećine prekršaja u Srbiji pojede prašina, te u tom slučaju okrivljeni ne snosi bilo kavu odgovornost. Advokat Maja Orlović objašnjava za Telegraf da postoje relativna i apsolutna zastarelost.

– Apsolutna zastarelost nastupa za dve godine, a počinje da se računa se od dana izvršenja prekršaja, što znači da apsolutna zastara nastupa na dan kada je izvršen prekršaj. Ako je izvršen 31.01.2018. godine, apsolutna zastara nastupa 31.01.2020. godine. Zastarevanje se prekida svakom procesnom radnjom suda koja se preduzima radi vođenja prekršajnog postupka. Od tad teče relativna zastara, koja se računa od poslednje radnje nadležnog suda koja je preduzeta radi vođenja prekršajnog postupka.

– To znači da bilo kakavo upućivanje npr. poziva okrivljenom, zahtev nadležnoj policijskog stanici da se utvrdi tačna adresa okrivljenog, zahtev nadležnoj policijskoj stanici za dovođenje okrivljenog itd. prekida relativno zastarevanje. To praktično znači da ako od dana pokretanja prekršajnog postupka pa do prvog poziva okrivljenom prođe više od godinu dana, to je relativna zastara – objasnila je Orlovićeva.

U tom slučaju, prekršilac koji smatra da je nastupila relativna zastarelost treba da istakne prigovor nastupanja relativne zastarelosti sudu, može i usmenim i pisanim putem.

– Takođe treba naglasiti da postoji i zastarelost izvršenja kaznene mere, gde takođe apsolutna zastara nastupa posle dve godine, a relativna posle godinu dana. Pa tako ukoliko od pravosnažnosti presude do obaveštenja o zabrani upravljanja vozilom protekne više od jedne godine, izvršenje je zastarelo i takođe osuđeni treba da istakne prigovor zastarelosti izvršenja kazne sudu – pojasnila je advokatica i naglasila da se ova tumačenja ne tiču samo saobraćajnih prekršaja, već i javnog reda i mira, komunalnih prekršaja itd.

Opšti rok o zastarelosti Zakona o prekršajima se jedino ne odnosi na oblasti carinskog, spoljnotrgovinskog, deviznog poslovanja, javnih prihoda i finansija, prometa robe i usluga i vazdušnog saobraćaja, kada je potrebno da prođe od pet do deset godina.

Ovde možete pročitati više o zakonskim mogućnostima zastarelosti i pravnim savetima za zastarelost. Na kraju, prebrza vožnja je jedna od najučestalijih saobraćajnih prekršaja.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …