Home / AKTUELNO / PETRONIJEVIĆ NA TV PINK: TADIĆU, kaži ko je uzeo PET MILIONA DOLARA za hapšenje Karadžića!

PETRONIJEVIĆ NA TV PINK: TADIĆU, kaži ko je uzeo PET MILIONA DOLARA za hapšenje Karadžića!

Goran Petronijević, advokat iza koga je bogata sudska i advokatska karijera, tokom koje je radio i na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink pozvao je Borisa Tadića da kaže gde je nesta novac koji je uzet za njegovo hapšenje

Advokat je izjavio da tokom prve polovine 2018. godine očekuje zakazanu sednicu po žalbama odbrane i tužilaštva u slučaju Radovan Karadžić.

– Novi mehanizam nema sudiju koji već nije postupao po određenom predmetu, a sada će opet postupati. U Haškom tribunalu, u ovom sazivu sudija, nema nijednog sudije koji je, po mišljenju bilo kod svetskog stručnjaka, sposoban i spreman da nepristrasno i objektivno pristupi preispitivanju žalbi za Karadžića, Mladića, eventualno Stanišića i tako dalje. Svi oni su ranije već izrazili svoje stavove o situacijama koje su u vezi – recimo za Srebrenicu, Sarajevo itd. i već su sudili i presuđivali nepovoljno u predmetima koji su već završeni pred tribunalom – rekao je Petronijević za Pink.

Za izlaznu strategiju, kako je istakao, trebalo je pozvati nove sudije koje dosad nisu sudile u Hagu i dati im da učestvuju u žalbenom postupku.

– Znam na koji je način zasnovana krivica Radovana Karadžića, znam da njegovog učešća i uloge nema u brojnim događajima, znam da su brojni događaji navodno dokazani, a zapravo nisu. Kada bismo imali situaciju da dođu nove sudije, bio bih optimista, ovako sam vrlo pesimističan – kaže Petronijević.

Udruženi zločinački poduhvat, za koji se optužuje Karadžić, podrazumeva da se optuže svi rukovodioci Vojske Srbije, policijsko i vojno rukovodstvo, kao i pripadnici ovih snaga, što vodi do zaključka da se individualna odgovornost anulira i da se uspostavi kolektivna odgovornost jednog naroda, istakao je advokat.

– Hrvati se koprcaju i neće da prihvate istinu, međutim dosad je zajednički zločinački poduhvat bio primenjivan samo u odnosu na Srbe. To nikoga nije bolelo i svi su ćutali, a sada kada je usmeren na nekog drugog kažu „Pa, ovo ne valja!“. Pričamo 15 godina da ovo nije pravni već kvazi-pravni institut koji anulira osnovno načelo krivične odgovornosti, svih krivično-pravnih sistema sveta, a to je individualna odgovornost – podvukao je Petronijević.

Aplaudiranje presudama neprijateljima tokom rata je, kako je istakao, neobjektivan i neprincipijelan stav, za razliku od stava Srbije ili većine pravnih stručnjaka, koji su uvek imali isti stav prema Hagu.

– Nikad neću zaboraviti izglede lica sudija i tužilaca kada smo pred njih izveli nekoliko zaštićenih svedoka, muslimana, koji su pristali da izađu i kažu istinu. Njihovi iskazi bili su vrlo relevantni. Jedan od njih bio je oficir Nasera Orića za događanja u Srebrenici, jedan je bio prvi i glavni pratilac Alije Izetbegovića u vreme rata. Kada su se oni pojavili i rekli svoje, tužilaštvo je pitalo samo, verovatno nemajući drugi argument, zašto se nisu pojavili ranije. To je pravo licemerje i pokazuje svu naopakost shvatanja Haškog tribunala – kaže advokat.

Izjava Serža Bramerca da je plakao od sreće kada je Radovan Karadžić uhapšen, pokazuje koliko je u njemu samom mržnje, kaže Petronijević.

– Bramerc je izjavio i da je prezadovoljan radom Haškog tribunala koji je sprečio da se ratni zločinci slobodno šetaju i čak postanu ministri u vladama. A ja se pitam šta je sa Haradinajem? Šta je sa Orićem? Pitao bih Bramerca i šta je urađeno u žalbenom postupku i u svim postupcima u kojima on navodno žali što neki koji su oslobođeni, nisu osuđeni. Još jedna stvar je jako bitna – za Karadžićem je bila raspisana poternica i nagrada od pet miliona dolara i mi danas prvi put saznajemo da je šef kabineta tadašnjeg predsednika Borisa Tadića bio u Haškom tribunalu i tužilaštvu nekoliko dana pre hapšenja, u toku hapšenja i nakon hapšenja. Sad smo mnogo bliži onome da vidimo ko je uzeo tih pet miliona dolara – kaže Petronijević.

Prema srpskoj vladi su, kako ističe, u Haškom tribunalu imali takav odnos da su znali da su znali da nisu kompaktni, pa su pokušavali vaninstitucionalnim, američkim vestern sredstvima da raspišu poternicu i nagradu za nekim.

– Ono što se nekad radilo na zapadu sada se primenjivalo u srcu Evrope. To je jedna anglosaksonska prevara, odnosno kolonizacija evropskog prava i običaja. Pozvao bih otvoreno Tadića i sve one koji su bili u njegovom kabinetu da se izjasne o tome ko je uzeo novac. Ako je neko to lično uzeo, to je kriminal, bez obzira što je to nagrada. Svi su oni bili na čelu nečega i neko od njih je taj novac uzeo. Iz Bramercovog izveštaja vidimo da je pokojni gospodin Rakić neprekidno bio kod njega u kabinetu i odatle koordinirao sa Tadićem i timom u Srbiji – onda je jasno ko je uzeo novac – ističe Petronijević.

Ovo, kako dodaje, nije jedini slučaj, pa je novac uzet i za generala Mladića.

(Pink.rs)

 

Check Also

DANAS DVA VELIKA PROTESTA U BEOGRADU

Nakon jučerašnje blokade puteva širom Srbije, danas će u Beogradu biti održana dva protesta – …