Home / AKTUELNO / PILOT OBORENOG F-117 OTVORIO DUŠU: DA SAM ZNAO PRAVU ISTINU, NE BIH UČESTVOVAO U BOMBARDOVANJU SRBIJE

PILOT OBORENOG F-117 OTVORIO DUŠU: DA SAM ZNAO PRAVU ISTINU, NE BIH UČESTVOVAO U BOMBARDOVANJU SRBIJE

Bombardovanje Srbije je bilo greška i da sam znao pravu istinu, ne bih učestvovao u bombardovanju Srbije!

Ovo su reči koje je američki pilot Dejl Zelko izgovorio pukovniku Zoltanu Daniju, čija jedinica je 27. marta 1999. godine oborila njegov „nevidljivi“ avion F-117A.

Dvadeset godina posle zločinačke NATO agresije, Zoltan Dani za Kurir kaže da se sa Zelkom, s kojim se u međuvremenu sprijateljio, redovno čuje.

– Verovao je da je drugačije stanje i svi piloti su bili ubeđeni da u Srbiju donose slobodu i demokratiju. Shvatio je da je pozadina svega bilo nešto drugo i da je Srbija bombardovana iz političkih razloga – priča nam Deni.

Sa Zelkom se čuo i pre nekoliko dana.

– Kaže da mu je žao što je učestvovao u bombardovanju Srbije i da su prevareni. Bili su uvereni da su dolazili iz humanitarnih razloga da poprave stanje. Da je znao pravu istinu, ne bi u tome učestvovao. Kaje se što je bacao bombe na srpsku decu – naglašava Dani.

Podsetimo, četvrtog dana NATO bombardovanja, pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije oborili su F-117A, američko čudo od aviona izrađeno u stelt tehnologiji, koje je svoju reputaciju „nevidljivog“ steklo u Zalivskom ratu u Iraku.

Pilota Dejla Zelka su američke snage uspele bezbedno da evakuišu, a njegov avion je završio na njivi u ataru sela Buđanovcikod Rume. Nekoliko godina kasnije pukovnik Dani sreo se sa Zelkom i počeli su da se druže.

Iako je prošlo 20 godina, Dani kaže da mu se čini kao da je bombardovanje juče bilo.

– Sve je sveže. Rane su velike, i među stanovništvom i među našim saborcima, sveže su i duboke.

Nedavno istraživanje Instituta za evropske poslove pokazalo je da se 79 odsto građana naše zemlje protivi članstvu Srbije u NATO, a 64 odsto ne bi prihvatilo izvinjenje Alijanse zbog agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Američki pilot hteo da školuje sina u Srbiji

Pilot oborenog „nevidljivog“ Dejl Zelko razmišljao je da svog sina, koji svira nekoliko instrumenata, upiše u srednju muzičku školu u Srbiji, potvrđuje Zoltan Dani za Kurir.

– Kod njih je skupo školovanje, pa sam mu ja predložio da ga pošalje u Srbiju. Rekao sam mu da ću ga prihvatiti kao mog sina, ali su na kraju našli rešenje u Americi – kaže Dani i dodaje da se Zelko nije plašio da pošalje dete na školovanje u Srbiju.
Centralno obeležavanje u Nišu

Danu sećanja na žrtve bombardovanja, koji je obeležen  u Nišu, prisustvovaće državni vrh, predstavnici Vojske, Crkve, diplomatskog kora i građani.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je ponosan na činjenicu „što se ne stidimo i ne plašimo da budemo žrtva i da kažemo da jesmo žrtva i da stvari nazovemo pravim imenom“.

– Jer ti isti su nas terali, i terali su sve naše medije, čak i državne, da to nazivaju NATO kampanjom, čak ne ni NATO bombardovanjem, nego kampanjom, kao da je to kampanja za izbore. To je NATO agresija i mi to umemo da kažemo – rekao je Vučić.

Obeležavanje godišnjice agresije NATO i bombardovanja Srbije održano je i u Kragujevcu. Govorio je Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, pukovnik Zoltan Dani, komandant raketne jedinice koja je oborila F-117, Albert Andijev, ruski dobrovoljac koji je izgubio oko na Košarama, i Duško Vukotić, predsednik Udruženja veterana Republike Srpske.

Preko video-linka narodu su se obratiti i generali Vladimir Lazarević i Božidar Delić, kao i grčki kapetan Marinos Rucidis, koji je odbio da bombarduje Srbiju 1999. godine.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …