Home / AKTUELNO / POČELI HAKERSKI NAPADI NA SRBIJU: Niko nije zaštićen, prva na meti jedna televizija! Kad ubace virus, traže pare!

POČELI HAKERSKI NAPADI NA SRBIJU: Niko nije zaštićen, prva na meti jedna televizija! Kad ubace virus, traže pare!

sajber-napad-pljacka-racunar-internet-haker04

Sajberi napadi pomoću softvera “rensomver” zabeleženi su i u Srbiji saznaje Telegraf.rs! Kako saznajemo, hakeri su napali nekoliko pravnih subjekata, a među njima je i jedna televizija!

Naš izvor navodi da su hakeri da bi odblokirali informacione sisteme od žrtava tražili manje sume novca – do 400 dolara.

– U Srbiji je zabeleženo nekoliko napada, a među njima je i jedna televizija u kojoj je inficiran određeni broj računara.

– Taj napad se dogodio pre dva do tri dana – precizira naš izvor.

On navodi da taj, i ostali napadi koji su se dogodili u našoj zemlji nisu bili usmereni konkretno na ime kompanije sa ciljem da se onemogući njihov rad. S tim u vezi naš sagovornik navodi da svako može biti meta ove sajber pretnje.

– Nije im cilj bio da obore sistem i onemoguće rad, već im je cilj bio da na osnovu zaraženosti računara od tih osoba iznude određenu sumu novca, koja nije visoka.

– Nije im važno kako se ko zove, svako može da bude meta. Oni samo žele da im se uplati novac da bi odblokirali vaš informacioni sistem kako bi mogao nesmetano da funkcioniše. Neke firme koje su napadnute nisu ni prijavile nadležnim službama jer im je traženo 400 dolara pa su dali taj novac kako bi ih odblokirali – kaže naš izvor.

Naš sagovornik kaže da napad “rensomverom” ne može da se prepozna jer se korste posebni softveri za napad koji se ubacuju u naš informacioni sistem.

– Prava zaštita je odličan antivirusni sistem koji će da onemogući uopšte da se takav softver instalira. On se automatski instalira kod slabo zaštićenih računara. Takvi napadi se stalno dešavaju.

– Nekada su oni većeg inteziteta.

U ovom slučaju oni su išli na veći broj subjekata ali sa manjim finansijskim zahtevima, išli su, što se ono kaže, na sigurnu zaradu – objašnjava naš izvor i dodaje da obavezno treba pratiti elektronsku poštu i nikako ne otvarati nepoznatu, jer se na taj način instalira “rensomver”.

(Lj. Račić – [email protected])

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …