Home / AKTUELNO / POČEO NEVIĐENI RATNI HAOS: BORBENA AVIJACIJA GAĐALA POLOŽAJE GENERALA HAFTARA U LIBIJI!

POČEO NEVIĐENI RATNI HAOS: BORBENA AVIJACIJA GAĐALA POLOŽAJE GENERALA HAFTARA U LIBIJI!

Borbena avijacija Vlade nacionalnog jedinstva Libije izvela je seriju napada na položaje Libijske nacionalne armije, 80 km južno od Tripolija, javlja „Al Džazira“.

Prema njegovim podacima, jedinice feldmaršala Halife Haftara, koje se nalaze u ofanzivi na Tripoli, bile su mete vazdušnog napada u mestu Garjan. Ovaj gradić je juče, bez borbe, zauzela vojska.

Upotrebu avijacije radi „zaštite civilnog stanovništva“ odobrio je premijer Vlade nacionalnog jedinstva Faiz Saradž.

On je naložio komandantima vojnih okruga Sebhi, zapadnom i centralnom regionu, kao i rejonu Velikog Tripolija da „pređu na maksimalni nivo borbene gotovosti i dislociraju jedinice tako da se garantuje maksimalna realizacija naredbi i primena sile u slučaju potrebe. Slične direktive su date Ministarstvu odbrane i predsedničkoj gardi u prestonici.

U četvrtak je komandant LNA maršal Halifa Haftar naredio svojim snagama da počnu ofanzivu na Tripoli kako bi se „oslobodio od terorista“. Mediji su saopštili da su jedinice LNA preuzele kontrolu nad gradovima Garjanom i Surmanm južno od glavnog grada Libije. Sa druge strane, premijer vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fajez Saradž naredio je da se, ukoliko bude potrebno, upotrebi sila nakon saopštenja da je LNA uspostavila kontrolu nad gradovima južno i zapadno od Tripolija.

Libijska kriza je rezultat direktnog mešanja Severnoatlantske alijanse, što je izazvalo haos u zemlji, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu egipatskom listu „Ahram“.

„Dugotrajna kriza u Libiji je direktna posledica nelegitimnog vojnog mešanja NATO-a. Rezultat — država je pala u haos, postala izvor regionalne nestabilnosti, rasadnik terorizma“, naglasio je šef ruskog spoljnopolitičkog resora.

Lavrov je izjavio da Moskva podržava napore specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN Gasana Salame na realizaciji plana za normalizaciju situacije: održavanje poštenih izbora i ustavnu reformu. Konferencija o nacionalnom pomirenju u Libiji će biti održana 14-16. aprila.

Ruski diplomata je naglasio da obnova državnosti u zemlji treba da prođe kroz dijalog, zato Rusija i Egipat koordiniraju napore za rešavanje sitaucije u Libiji.

„Naš zadatak je da se pomogne Libijcima da prevaziđu postojeće nesuglasice, postignu stabilan dogovor po parametrima nacionalnog pomirenja“, rekao je on.

Check Also

NEMAČKA NA NOGAMA- POČEO OTPOR: “NEĆEMO DA NOSIMO BRNJICU I HOĆEMO PRIRODNI IMUNITET UMESTO VAKCINE”

U Berlinu se održava skup pod nazivom “Kraj pandemije – dan slobode”, a među njima …