Home / AKTUELNO / POČEO VELIKI UDAR NA RAKU: Grad pod opsadom, Amerikanci i Sirijci udaraju u SRCE DŽIHADISTA, ginu CIVILI

POČEO VELIKI UDAR NA RAKU: Grad pod opsadom, Amerikanci i Sirijci udaraju u SRCE DŽIHADISTA, ginu CIVILI

bombardovanje

U vazdušnim napadima koalicije koju predvode SAD na Raku, koja se smatra de fakto prestonicom Islamske države, poginulo je najmanje 12 osoba.

Sirijska državna agencija SANA izvestila je danas da su među žrtvama u napadu koalicije bili žene i deca, prenosi AP.

Kako se navodi, porodice su bežale iz grada u čamcima preko reke Eufrat pred očekivanim napadom čiji je cilj bilo potpuno proterivanje islamista iz tog grada, a koje sprovode Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima.

 Sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu saopštila je da je u vazdušnim napadima u toku noći u ponedeljak poginula 21 osoba, a da je napade najverovatnije izvela koalicija koju predvode SAD.

Napadi su se u proteklim nedeljama pojačali dok su istovremeno snage SDF stigle do periferije grada, navodi agencija.

Sirijske demokratske snage (SDF), koje imaju podršku SAD, počele su napad na Raku, grad koji je pod kontrolom „Islamske države“, rekao je danas izvor iz ove organizacije.

Juče je počela kampanja za oslobađanje Rake – izjavio je portparol SDF-a Talal Silo i dodao da je ofanziva pokrenuta sa severne, istočne i zapadne strane grada.

Očekuje se da će predstavnici SDF-a održati konferenciju za novinare tokom dana.

Hiljade civila izbeglo je iz grada u poslednjih sedam meseci, tokom kojih je Raka bila pod opsadom. Sirijske opozicione snage u ofanzivi imaju podršku američke avijacije.

Raka je pod kontrolom islamista od januara 2014. godine, kada su oni bili u velikoj ofanzivi u Siriji i Iraku.

Procenjuje se da se u gradu trenutno nalazi 3.000 do 4.000 džihadista.

Prethodno je u nedelju turski premijer Binali Jildirim izjavio da je još u petak počela bitka za zauzimanje Rake, sirijskog uporišta takozvane Islamske države, preneo je AFP, pozivajući se na tursku agenciju Anadoliju.

Jildirimova izjava je, međutim, bila protivrečna komentarima koje je prethodnog dana iznela kurdsko-arapska alijansa koja se bori protiv džihadista, a koja je saopštila da će ofanziva na taj grad na severu Sirije „početi za nekoliko dana“.

Početak ofanzive na Raku je tokom godine više puta najavljivan.

(Srna)

Check Also

JAPANSKI LEK KOJI SRBIJA DOBIJA ZA KORONU- UPUTSTVO ZVUČI ZASTRAŠUJUĆE

Kad je Ani Lj. dijagnozirana korona, glavna terapija bio je japanski lek “haifukang”, a jedino …