Home / AKTUELNO / POČINJE HAOS: KINA PRODAJE VELIKI DEO AMERIČKIH TREZORSKIH OBVEZNICA! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

POČINJE HAOS: KINA PRODAJE VELIKI DEO AMERIČKIH TREZORSKIH OBVEZNICA! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Peking, najveći, strani vlasnik američkog državnog duga, prodao je, tokom godine, svoje američke hartije od vrednosti u iznosu od 67,2 milijarde dolara. Zašto je Kina odlučila da preduzme ovaj korak i kako bi to moglo da utiče na američku ekonomiju?

Kina, najveći, strani vlasnik američkog javnog duga, napravila je najveću prodaju američkih obveznica za dve godine, smanjujući svoju investiciju u tu imovinu na 1,12 triliona dolara.

U 12-mesečnom periodu koji se završio u martu, Kina je smanjila svoje investicije u hartije od vrednosti američkog trezora za 67,2 milijarde dolara, što odgovara 5,6 odsto kineskih investicija u tu imovinu, saopštila je investiciona banka UBS, citirao CNBC.

Prema analitičarima, Kina ne preti prestankom kupovine trezorskih obveznica ili bavljenjem trenutne prodaje, što je ranije uzdrmalo tržište obveznica. Peking je najverovatnije preduzeo taj korak kako bi odbranio svoju nacionalnu valutu.

Dok bi masovna prodaja američkih državnih obveznica mogla pogoršati trgovinske pregovore sa Vašingtonom, dugoročni efekat takvih mera ostaje nejasan.

Vredi napomenuti da pitanje obveznica trezora omogućava Vašingtonu da finansira rast javne potrošnje, stimuliše ekonomski rast i održi niske kamatne stope.

Ako se Kinezi odluče da se oslobode američkog javnog duga ili značajno smanje svoje učešće na tom tržištu, doći će do neravnoteže. Vašington previše zavisi od stranih kupaca ovih obveznica. Masovna prodaja obveznica trezora uzrokovala bi drastično povećanje kamatnih stopa, što bi, zauzvrat, predstavljalo udarac većoj, globalnoj ekonomiji.

“Masovna prodaja obveznica trezora je najveće oružje koje Kinezi imaju.  Moraju da ulože više napora kako bi se borili protiv SAD-a. Tako da ako je to u pitanju, to je ono čime će se koristiti”, rekao je ekonomista Sung Von Son.

Kina je i dalje najveći vlasnik američkog javnog duga, čak i nakon što je njen udeo pao na 17,3 odsto u poređenju sa drugim vladama širom sveta, što je najniže od juna 2006. Japan i Velika Britanija su drugi i treći vlasnici na ovoj listi.

Webtribune.rs

Check Also

Dr KON NAJAVIO RIGOROZNE MERE: IMUNIZACIJA ĆE BITI OBAVEZNA, A SLEDI JOŠ JEDNA PROMENA..!

Obaveznost vakcinacije postoji i ona je definisana zakonom, a ako je protivustavna, onda je i …