Home / AKTUELNO / POGLAVAR RUSKE PRAVOSLAVNE CRKVE PATRIJARH KIRIL: U Srbiji se uvek osećamo kao kod kuće!

POGLAVAR RUSKE PRAVOSLAVNE CRKVE PATRIJARH KIRIL: U Srbiji se uvek osećamo kao kod kuće!

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril poželeo je danas, neposredno po dolasku u Beograd, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, narodu i državi mir i blagostanje i zajedno sa poglavarom SPC patrijarhom Irinejom istakao da će ova poseta doprineti produbljivanju ćvrstih bratskih odnosa.

kiril- patrijarh- rusija

Kada Rusi dolaze u Srbiju oni se osećaju kao kod svoje kuće, istakao je patrijarh Kiril, navodeći da dva naroda čvrsto veže zajednička vera, kultura istorija i pobede.

Patrijarh Irinej je rekao da su odnosi dva naroda uvek bili bratski i naše nade uvek su bile upućene kako carskoj, tako i sadašnjoj Rusiji, a ona je uvek dolazila pogotovo kada je bilo najpotrebnije.

Patrijarh Irinej je podsetio da je ovo uzvratna poseta i poželeo patrijarhu Kirilu da se “oseća kao svoj među najsvojima”.

Poglavara Ruske pravoslavne crkve dočekali su na beogradskom aeorodromu i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin. Reč je o jednoj od redovnih međucrkvenih poseta tokom koje će sa patrijarhom srpskim Irinejem razgovarati ne samo o najvažnijim pitanjima hrišćanskog sveta, već i o svim drugim pitanjima vezanim za život dveju crkava.

Saradnja srpske i ruske pravoslavne crkve, dve sestrinske i autokefalne crkve, vekovima je bila bliska, prisna i iskrena, poručio je vladika bački Irinej na konferenciji za novinare uoči dolaska ruskog patrijarha, a povodom medijskih napisa da on dolazi da bi “SPC održao lekciju”.

“Ovo je jedna od redovnih poseta koju nazivamo mirnim posetama, ali s obzirom na vreme, svetske izazove svake prirode i odgovornost crkve, onap prevazilazi rutinske okvire i dva poglavara će razgovarati ne samo o nekim od najvažnijih pitanja hrišćanskog sveta, već i sveta uopšte”, rekao je on.

Prema rečima episkopa Irineja, između raznih autokefalnih crkava saradnja nije uvek jednako razvijena, a SPC i RPC vekovima sarađuju blisko, kao što je to slučaj i danas.

On je ukazao da je posebno ruski patrijarh upućen na duhovnu problematiku, ali i da je on jedan od retkih ljudi koji, kako smatra, zadivljujuće dobro poznaje probleme u Srbiji, istorjiju i perspektive.

Patrijarha moskovskog i cele Rusije će na aerodormu “Nikola Tesla” dočekati crkveni vrh i potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Po dolasku, kako je najavljeno, patrijarsi Irinej i Kiril će se obratiti novinarima.

Tokom posete patrijarhu moskovskom i sve Rusije biće uručen počasni doktorat Bogoslovskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu zbog, kako je rečeno, izuzetnog doprinosa na naučnom polju.

Patrijarsi Irinej i Kiril će u subotu, 15. novembra u Devojačkom parku osveštati spomenik caru Nikolaju Romanovu, koji je nedavno proglašen svecem.

“Taj spomenik je prvi na našem tlu, to je zajednička inicijativa dve države i značajan je zato što je posle neborjenih spomenika staljinu i Lenjinu, a posle Informbiroa samo Lenjinu, prvi spomenik iz klasične ruske istorije”, rekao je vladika Irinej.

Patrijarh moskovski i sve Rusije položiće i venac na spomenik ruskim vojnicima palim u Prvom svetskom ratu, na Novom groblju u Beogradu, održati pomen na grobu patrijarhu pavlu u Rakovici, a na završetk uposete služiće liturgiju u Hramu svetog Save na Vračaru.

Inače, ovo je druga zvanična poseta patrijarha moskovskog Srbiji od izbora na tu poziciju. On je, naime, prošle godine boravio u Nišu, gde je prisustvovao obeležavanju 1.700 godina od potpisivanja Milanskog edikta.

Predsednik Centara za istraživanje religije, politike i društva u Novom Sadu Nikola Knežević je povodom posete patrijarha Kirila rekao da ona pada neposredno nakon posete predsednika Rusije Vladimira Putina, što govori u prilog veoma uske povezanosti između vlasti u Rusiji i Ruske pravoslavne crkve, jednog, kako kaže, gotovo simfonijskog odnosa.

“Dolazak ruskog patrijarha predstavlja kontituitet snažnog duhovnog i institucionalnog jedinstva između sestrinske Ruske i Srpske pravoslavne crkve. Mislim da poseta bez sumnje nosi i političku poruku jer ide u prilog proširenja sfere ruskog uticaja na Srbiju”, rekao je Knežević Tanjugu.

Reč je o poseti od velikog značaja i nosiće poruku političkog romantizma jer je u pitanju osvećenje spomenika posvećenog poslednjem ruskom caru koji u Ruskoj zagraničnoj crkvi važi za sveca, dok ga Ruska pravoslavna crkva pamti kao mukotrpca – mučenika.

“Posvećenje spomenika je simboličan čin koji još jednom treba da naglasi duhovno jedinstvo ruskog i srpskog naroda ali nesumnjivo ukaže na značaj i uticaj kojeg Rusija dobija u zemlji koja stoji podeljena između Istoka i Zapada i usmeri na duhovnu vertikalu i političku horizontalu kojom Srbija treba da se kreće u budućnosti”, naveo je Knežević.

Patrijarh moskovski i cele Rusije posetu Beogradu će završiti u nedelju liturgijom u Hramu svetog Save.

Check Also

AMERIČKI ANALITIČAR: SPORAZUM O KOSOVU U VAŠINGTONU BIĆE ZABORAVLJEN POSLE IZBORA U SAD- A SRBIJA U EU NEĆE UĆI NIKAD

Sporazum koji su u Vašingtonu potpisali Beograd i Priština ne donosi ništa novo, jer je …