Home / AKTUELNO / Pogledajte probu na aerodromu Batajnica za vojnu paradu!- VIDEO

Pogledajte probu na aerodromu Batajnica za vojnu paradu!- VIDEO

Skoro 3.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije intenzivno skvadnevno radi na pripremama kako bi 16. oktobra prodefilofali beogradom u čast 70 godina od oslobođenja srpske prestonice u Drugom svetskom ratu.

vojska srbije- naoruzanje

Dok se pešadijski strojev korak intenzivno uvežbava na Vojnoj akademiji, za to vreme deo motorizovanog ešalona vredno uvežbava paradni poredak na aerodromu Batajnica.

Vozači višecevnih bača raketa Oganj, samohodnih top-haubica Nora i Sora, vozila sa PVO raketama Neva i Kub vredno uvežbavaju kretanje u ešalonu koji će proći pored glavne bine.

Guseničari koji su pristigli ili uveliko pristižu svakog dana svoj program parade počeće da uvežbavaju od 12. oktobra na deonici, kuda će proći na dan svečanosti.

Ešelon plovnih sredstava kretaće se Dunavom, od Kalemegdana prema Zemunu, a spektakl, kakav je u našoj zemlji poslednji put viđen 1985. godine, upotpuniće naleti vazduhoplovnog ešelona.

Pešadijski ešelon biće sastavljen od deset podešelona koje će činiti pripadnici Kopnene vojske, Vazduhoplovstva, Komande za obuku, Garde, Specijalne brigade i Vojne akademije. Oni će nositi pukovske zastave iz Prvog svetskog rata, zastave jedinica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu i sadašnje zastave jedinica Vojske Srbije.

Motorizovan ešelon činiće 14 podešelona pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme koja se nalaze u upotrebi Vojske Srbije, dok će poslednji ešelon činiti sistemi koji tek treba da se uvedu u upotrebu.

Padobranskim desantom u širem rejonu spomenika „Večita vatra“, između bulevara Nikole Tesle i Dunava, predstaviće se i 30 pripadnika 63. padobranskog bataljona.

(Kurir)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …