Home / AKTUELNO / Pojavili se snimci prototipa kineskog strateškog „nevidljivog bombardera“ H-20

Pojavili se snimci prototipa kineskog strateškog „nevidljivog bombardera“ H-20

avion- stelt- kina- H20

Piše: Leonid NERSISJAN
Kineski mediji su objavili satelitske snimke dosad nepoznatog strateškog bombardera.

Avion je napravljen u formi „leteće krilo“ i verovatno je prototip perspektivnog kineskog bombardera H-20.

O radu na tom avionu prvi put se saznalo 2016-te, ali nikakve podrobnosti nisu procurile. Sada se, međutim, već mogu izneti neke pretpostavke.

Sudeći po „letećem krilu“ i nekim izjavama kineskih eksperata, može se zaključiti da će to biti teško uočljiva letelica napravljena sa korišćenjem Stealth-tehnologija.

Po svojim konturama, najviše će ličiti na američki „nevidljivi“ bombarder B-2 Spirit, a takođe na perspektivni B-21 i udarni dron X-47B.

Prema procenama, H-20 kineska ratna avijacija treba da dobije 2025. godine. A ako je to tačno, vrlo brzo će morati da počnu letačka testiranja. Možda su, zapravo, već i počela.

Najbolji dalekoletni bombarder kojim Kina raspolaže danas je Xian H-6K koji je modernizovani sovjetski Tu-16, koji Kina po licenci proizvodi od kraja 50-ih godina. Taj avion je poslednjih godina dobio savremenu elektroniku i ruske motore D-30KP-2.

Zahvaljujući njima, sada ima dolet do 3.500 kilometara (umesto 1.800).

H-6K može da nosi do 6 strateških krstarećih raketa CJ-10A koje su kopija ruskih H-55(Ukrajina je 2001-ve prodala Kini 6 takvih raketa i tehničku dokumentaciju za njihovu proizvodnju).

Kina danas ima 50-60 H-6K.

Novi kineski bombarder H-20 biće sposoban da nosi (za razliku od američkog B-2 Spirit) strateške krstareće rakete, što će biti ogroman tehnološki proboj koji će Kini omogućiti da se u toj oblasti izjednači sa SAD i Rusijom.

Peking bi tako nakon 2025. mogao da se postepeno izravna sa Moskvom i Vašingtonom po mogućnostima svojih strateških nuklearnih snaga.

Rusija se u ovoj oblasti odlučila za duboku modernizaciju svog nadzvučnog T-160M2.

Moderni „Beli labud“ sa savremenom elektronikom biće mnogo jeftiniji, a nosiće nove krstareće rakete H-101/102 sa maksimalnim dometom 4500-5500km, što znači da neće ni morati da ulazi u vazdušni prostor protivnika pa mu neprimetnost neće ni biti važna.

 

Check Also

SVE OZBILJNIJE! MIGRANTI U BEOGRADU OPLJAČKALI MONAHINJE- OSTALI NADROGIRANI NASRTALI NA GRAĐANE (VIDEO)

Sinoć oko 20 časova u ulici Gavrila Principa u Beogradu, trojica migranata su napali i …