Home / AKTUELNO / Političar iz Austrije, koji obožava Srbe i nosi brojanicu: Srbi su dragoceni i obogaćuju našu zemlju, a Srbija je najveća i najvažnija država u regionu!

Političar iz Austrije, koji obožava Srbe i nosi brojanicu: Srbi su dragoceni i obogaćuju našu zemlju, a Srbija je najveća i najvažnija država u regionu!

Lider Slobodarske stranke Austrije (SPA) i kandidat za gradonačelnika Beča, Hajnc-Kristijan Štrahe govorio je za portal Srbije Danas o problemima migranata, o tome što ga mnogi smatraju za najvećeg prijatelja Srbije u EU, kao i o druženju s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

500

– Nije bilo jednostavno. U većini anketa u to vreme (kraj 2004, početak 2005, prim. aut.) smo dobijali 2-3% glasova, ali smo već na lokalnim izborima u Beču u oktobru 2005 dobili 15%, čime se pokazalo da SPA nije mrtva, iako su to mnogi predviđali, pa čak i priželjkivali. Naše članstvo i funkioneri verovali su u stranku i evo danas smo po većini anketa najjača stranka u Austriji – započeo je razgovor Štrahe.

– Trenutno kada je tema azil i izbeglice u pitanju vlada jedna potpuna konfuzija. Na jednoj strani imamo tzv. „privredne izbeglice“ odnosno migrante, koji nemaju nikakvo pravo na azil, a na drugoj strani imamo ratne izbeglice koje imaju pravo na azil. Ono što je u ovoj situaciji neophodno to su rešenja na licu mesta tj. u kriznim područjima, medicinska pomoć na licu mesta, te pomoć kroz ciljane projekte, ali ne kao do sada sa nekontrolisanim upumpavanjem novca i nevođjenjem brige šta će biti sa tim novcem, nego sa ciljanim projektima i strogim kontrolinim mehanizmom da bi ti projekti bili sprovedeni i služili svojoj svrsi. Austrija takođe mora jasno da označi gde su granice njene humanitarne pomoći i koliko i kako može da pomogne. Istorija je pokazala da je austrijski narod uvek bio spreman da pomogne ali trenutna politika Austrije i EU po ovom pitanju je kao da otvorite sve prozore i vrata na kući a onda se žalite na manjak sigurnosti – kaže on.

Njegova stranka pored Nacionalnog fronta ima veoma dobre kontakte sa „Jedinstvenom Rusijom“, strankom Vladimira Putina.

– SPA vidi i priznaje Rusiju kao važnog partnera Austrije i EU. Istorija nam govori da Rusija igra odlučujuću ulogu kada je u pitanju uspostavljanje i održavanje mira u svetu. Zbog ovoga ruska interesna sfera mora da bude poštovana i uzeta u obzir. Dalje, Rusija je za EU izuzetno bitna kada je u pitanju privreda i snadbevanje energeticima. Zbog ovoga bi za EU bilo veoma pametno da prilikom svog delovanja uzme u obzir ruska osećanja i ruske interese.

O svom prijateljstvu sa Srbima, kaže:

– Srbija je u svojoj želji da postane članica EU već postigla mnoge dobre rezultate i ispunila dosta zahteva EU. Zbog toga Srbija zaslužuje da bude nagrađena i to ne bilo kada, nego što pre. Naravno nije sve idealno, ali mi „slobodarci“ smo spremni da se uvek nađemo na strani srpskog naroda i da pomognemo koliko god možemo. Ipak jedno mora da bude jasno: Srbija ne sme da bude prisiljavana da se odlučuje između članstva u EU i njenog prijateljstva sa Rusijom.

Štrahe je čest gost predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u Banja Luci, a u Austriji ima dosta birača i među Srbima.

– Situacija na Balkanu je izuzetno komplikovana, a trenutni „izbeglički talas“ sigurno ne doprinosi rešavanju problema. Jedna stvar je ipak jasna: Problemi na Balkanu ne mogu da budu rešeni bez aktivnog učešća Srbije. Na kraju krajeva, Srbija je najveća i najvažnija država u regionu i ne sme ni na jedan način da bude isključena iz političkog dijaloga.

– Srbi su se veoma brzo integrisali u naše društvo, savladali nemački jezik i vrednim radom sebi obezbedili životnu egzistenciju. Upravo ovakvi ljudi su veoma dragoceni i obogaćuju našu zemlju. Trenutno u Austriji živi oko 300 hiljada građana srpskog porekla – kaže on.

(Srbija Danas)

Check Also

NOVI HAOS U BELORUSIJI: PROTESTI SE PONOVO RASPLAMSALI- SPREMA SE I ONO ČEGA SE LUKAŠENKO NAJVIŠE PLAŠIO

U nedelju je istekao rok „narodnog ultimatuma“ koji je bivša predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska ranije …