Home / AKTUELNO / Politički atentat trese Ameriku: Ranjeni kongresmen u kritičnom stanju! (VIDEO)

Politički atentat trese Ameriku: Ranjeni kongresmen u kritičnom stanju! (VIDEO)

Džejms Hodžkinson (66) umro je od povreda zadobijenih u pucnjavi s policijom, objavio je u sredu američki predsednik Donald Tramp nakon incidenta u kojem je Hodžkinson iz još nepoznatih motiva pucao na republikanske kongresnike na treningu bejzbola kod Vašingtona.
Foto; Tanjug/AP, Youtube
Foto; Tanjug/AP, Youtube
Hodžkinson, inače iz grada Belvila u saveznoj državi Ilinois, ranio je mitraljezom petoro ljudi, uključujući šefa republikanskoga kluba u Zastupničkom domu Kongresa Stiva Skalisa. Prema poslednjim objavama iz bolnice u Vašingtonu, Skalis se nalazi u kritičnom stanju, piše Gardijan.

U teškom je stanju i jedan pripadnik osoblja jednog drugog kongresmena. Kako tvrde svedoci, napadač je tokom 5-10 minuta ispalio više stotina metaka.

Napadač Hodžkinson je bio samozaposlen, a njegov dosje u Illinoisu je prepun saobraćajnih prekršaja uz koje se nalazi i optužba za napad i nanošenje telesnih povreda, koja je ipak odbačena 2006. godine.

Te je optužbe podnela njegova tadašnja devojka, ali se nije pojavila na sudu kada je došlo vreme za ročište.

Hodžkinsonova žena je za TV mrežu NBC rekla da se njen muž preselio u saveznu državu Virdžinija (nedaleko od Vašingtona gde je izvršio napad) pre dva meseca, a druga američka glasila pišu da je Hodžkinson bio ekstremista levih uverenja.

On je na Fejsbuku objavio da je pristalica Bernija Sandersa, bivšeg kandidata na demokratskim predizborima i čelnika američke levice.

– Tramp je izdajnik. Tramp je uništio našu demokratiju. Vreme je da uništimo Trampa i njegovu družinu – napisao je u martu osumnjičeni napadač na istom Fejsbuk profilu.

Berni Sanders, inače dugogodišnji senator iz Vermonta, je komentisao da je “užasnut ovim strašnim činom” i snažno osudio Hodžkinsonov napad.

U biografiji prožetoj aktivizmom za društvena i socijalna pitanja, Hodžkinson je svojevremeno i poslao nekoliko pisma lokalnom listu Belvil-njuz demokrat u kojim je hvalio bivšeg predsjednika SAD-a Baraka Obamu i kudio poreznu politiku konzervativaca.

TRAMPOVA I MELANIJINA POSETA

Američki predsednik Donald Tramp i njegova supruga Melanija posetili su sinoć u bolnici republikanskog kongresmena Skalisa.

Prema saopštenju Bele kuće, predsednik i prva dama doneli su cveće Skalisu, visokom republikanskom predstavniku u donjem domu Kongresa, kome je operisan kuk posle ranjavanja i koji se prema navodima bolnice i dalje nalazi u kritičnom stanju.

Tramp je sedeo pored njegovo kreveta i razgovarao s članovima njegove porodice.

Vašingtonska bolnica MedStar saopštila je sinoć da je stanje Skalisa, lidera republikanske većine u Predstavničkom domu Kongresa, kritično, i da će mu biti potrebno još nekoliko operacija.

– Republikanski kongresmen je teško ranjen i u kritičnom je stanju – navela je bolnica sinoć na Tviteru.

Bolnica je saopštila da ga je metak pogodio u levi kuk, i zatim je prošao kroz stomačnu duplju, kada su povređene kosti i unutrašnji organi i izazvano jako krvarenje.

Federalni istražni biro (FBI) saopštio je da je ukupno pet osoba hospitalizovano zbog povreda od vatrenog oružja, uključujući napadača koji je kasnije podlegao povredama, Skalisa, jednog policajca, jednog asistenta u Kongresu i jednog lobiste. Još jedna osoba je zadobila lakše povrede.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs / Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …