Home / AKTUELNO / POLITIČKI POTRESI U BUGARSKOJ ZBOG ODUSTAJANJA OD RUSKOG GASA!

POLITIČKI POTRESI U BUGARSKOJ ZBOG ODUSTAJANJA OD RUSKOG GASA!

NAKON prestanka isporuka ruskog gasa Bugarskoj, u toj zemlji su očekivano počele političke turbulencije.

Predsednik države Rumen Radev osudio postupke vlade i rekao da je „odavno pozivao na oprezan i odgovoran odnos Bugarske“ prema sukobu u Ukrajini i da je upozoravao da se ne sme ugrožavati ono od čega „život Bugara direktno zavisi“.

Radev je izrazio nezadovoljstvo što su Bugarska i Poljska izgubile isporuke gasa iz Rusije, dok Nemačka i Austrija nastavljaju da ga dobijaju.

Radev zatražio da da bugarska vlada odgovori „čijim interesima služi“:

„Krajnje je vreme da vlada dokaže da podržava bugarski suverenitet i da radi u nacionalnom interesu“.

Bivši premijer Bugarske Bojko Borisov ukazao je da vlada Kirila Petkova pokušava da snabdevanje zemlje gasom uvuče posrednike i da preko njih pere novac.

Podsetio je da je za njegovog mandata izgrađen Balkanski tok, a da gasovod do Grčke koji finansira EU nikada nije izgrađen.

I bivši ministar energetike Deljan Dobre smatra da je kabinet Petkova odlučio da ruski gas kupuje „po višoj ceni, preko posrednika“.

Međutim, premijer Petkov i njegov zamenik Asen Vasilev uveravaju Bugare da neće biti posrednika, da će gas stizati iz alternativnih izvora – iz Grčke i Turske.

Radev se, inače, oštro protivi predaji oružja Ukrajini, a Vasilev je ocenio da je ta pozicija predsednika Bugarske „sramotna“.

Zamenica premijera Kornelija Ninova, u čijem resoru je vojno-industrijski kompleks, složila se sa Radevom po ovom pitanju.

(Mediji)

Check Also

PRVI SNIMCI IZ PAKLA „AZOVSTALJA“: POSLE PREDAJE I ČIŠĆENJA KATAKOMBI U KOJIMA SU BORAVILI PRIPADNICI PUKA AZOV (VIDEO)

NA društvenim mrežama pojavili su se snimci iz “pakla” Azovstalja. Iz tunela ispod Azovstalja izašlo …