Home / AKTUELNO / PONOVO PREDSEDNIK RUSIJE: Putin osvojio 75% glasova

PONOVO PREDSEDNIK RUSIJE: Putin osvojio 75% glasova

Prema prvim preliminarnim rezultatima predsedničkih izbora u Rusiji, Vladimir Putin osvojio je 75% glasova, saopštila je ruska Centralna izborna komisija.

Reč je o rezultatima na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova, ali je i pored toga izvesno da će Vladimir Putin biti ruski predsednik po četvrti put.

Kandidat Komunističke partije Pavel Grudinjin je drugi sa 12,92%, treći je lider Liberalno-demokratjie partije Rusije Vladimir Žirinovski sa 6,19%, dok se na četvrtom mestu nalazi televizijska voditeljka i politička aktivistkinja Ksenija Sobčak koju je nominovala Građana inicijativa sa 1,39%.

Inače, Grudinjin je obećao da će obrijati brkove ako dobije manje od 15 odsto glasova.

Od ruskih zvaničnika oglasio se samo portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da su rezultati izbora “izvanredni”.

Ovi rezultati nisu iznenađenje, očekivala se Putinova ubedljiva pobeda, dok je glavno glavno pitanje izbora bilo koliko će građana Rusije izaći na glasanje. Izlaznost još nije saopštena, do 19 časova iznosila je 59,5%.

“Visoka izlaznost i visoka podrška je simbol legitimnosti – ‘narod nas podržava’. Ali je važnije što je ona signal elitama u kojoj meri Kremlj kontroliše situaciju. Ako izlaznost ne bude velika, to znači da elite nisu ispunile zadatak i povod da mladi i ambiciozni političari prošapuću ‘Putin je izgleda ostareo’. Zato je potrebno Putinu da pokaže ko je glavni”, rekao je pre nekoliko dana ruski politički analitičar Dmitrij Oreškin.

Imajući to u vidu, ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni danas je preko Jutjuba pozivao Ruse da bojkotuju predsedničke izbore, dok je njegov pomoćnik Ivan Žganov izjavio da su autobusi dovozili glasače na biračka mesta “kako Putinova očekivana pobeda ne bi bila ukaljana malom izlaznošću”.

Navaljni je takođe rekao da neće glasati, kritikovao je ostale kandidate zato što nisu napadali Putina zbog neregularnosti, a tokom dana je na Tviteru objavljivao snimke i fotografije navodnih neregularnosti.

Ruski zvaničnici koji prate izbore i Centralna izborna komisija negirali su sve optužbe i naveli da je bilo nekoliko manjih neregularnosti.

Inače, Navaljni nije mogao da se kandiduje na izborima zbog krivične presude, za koju mnogi kažu da je politički motivisana, navodi AP.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su nešto ranije da je državni automatizovani izborni sistem tokom glasnja bio meta hakera, dok su mediji pisali i o jedno slučaju prosidbe na biračkom mestu.

Ruski državljani u Srbiji glasali su u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. a prema podacima ruske ambasade izašlo preko od 50% glasača, što je nešto više od 1.100 ljudi.

Osim toga, izbore je obeležilo i to što Ukrajina nije dozvolila ruskim državljanima da glasaju u diplomatskim predstavništvima Rusije – ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakumov izjavio je da će ruski državljani na dan izbora biti sprečeni da uđu u ruske diplomatske misije u Kijevu, Harkovu, Odesi i Lavovu – dok je Francuska saopštila da neće priznati glasanje na Krimu.

Pravo glasa na predsedničkim izborima u Rusiji imalo je nešto više od 111 miliona ljudi.

Mandat ruskog predsednika traje šest godina, a Vladimir Putin je u Rusiji na vlasti još od 1999. – aktuelni je predsednik Rusije od 2012. godine, na toj funkciji je bio i od 2000. do 2008, dok je premijer bio tokom 1999-2000, kao i od 2008. do 2012.

(B92)

Check Also

MORATE ZNATI! EVO KAKO SE MOŽETE PRIJAVITI ZA 60 EVRA OD DRŽAVE, VREME JE OGRANIČENO!

I dok građani iščekuju novčanu pomoć države od ukupno 60 evra, odnosno 110 evra za …