Home / AKTUELNO / POPLAVE RUŠE SVE PRED SOBOM NA JUGU SRBIJE! (VIDEO)

POPLAVE RUŠE SVE PRED SOBOM NA JUGU SRBIJE! (VIDEO)

Situacija na poplavljenim područijima juga Srbije koja su bila ugrožena od vodene stihije Južne Morave koja je zbog obilnih kiša i topljenja snega iznenada porasla, se polako normalizuje jer danas nije bilo obilnih padavina.Vanredna situacija je na snazi i dalje opštinama Vranjska Banja i Vladičin Han.

Poplave

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić na sednici štaba za vanredne situacije naglasio je da su najviše štete pretrpela sela Korbevac, Kupinac, Zaltokop, Tibudža, Bujkovac i Gornja Trebešenja. Srećmna okolnost je da u ovima selima nije bilo ljudskih žrtava.

Meštanima ugroženih sela tek sada predstoji čišćenje i saniranje poplavljenih područija, kao i ispumpavanje bujičnih voda iz dvorišta i podruma stambenih kuća.

Zbog bujica oko 300 domaćinstava oko mesta krive Feje bilo je bez struje, jer je vodena stihija srušila 15 provodnika. Poplave su teško pogodile i opštinu Vladičin Han gde su najviše bila ugrožena naselja Polom, Prekodolce, Žitorađa iz kojih su evakuisane 24 osobe koje su privremeni smeštaj našli u gradskoj osnovnoj školi.

Predsednik Skupštine opštine Surdulica Novica Tončev ističe da situacije nije alarmantna, ali da preti opasnost od novih poplava zbog otapanja snega na Vlasini.

– Gradske službe su u pripravnosti, jer naglo otapanje vlažnog snega na Vlasini ozbiljno moće da ugrozi niše predele prema Surdulici.Vrla se izlila i u četiri sela poplavila četrdesetak kuća i dvorišta.Situacija se postepeno normalizuje,ali su poplave pričinile ogromne štete zbog poplavljenih njiva, rekao je narodni poslanik Novica Tončev.

Predsednik opštine Branislav Tošič ističe da se preduzimaju mere da se evakuišu još dve porodice iz obližnjeg sela Džep.Od ponedeljka komisija će biti angažovana na utvrdjivanju štete.

Na području opštine Vladičin Han Južna Morava izlila se na pedesetak mesta.U opštini Vladičin Han i dalje je na snazi odluka o vanrednom stanju.Ukoliko ne bude novih padavima,počeće ispumpavanje vode iz dvorišta i podrumskih prostorija.Potopljena su i sela Priboj, Stubal, Suva Morava i Lepenica.

Prema rečima načelnika Odeljenja za vanredne situacije u Vranju Dragana Tasića, 23. januara palo je 25 litara kišnice na svaki kvadrat zemljišta. U Vranju ističu da je uzrok poplava pogubnih razmera nagli porast vodostaja bujičnihpotoka zbog otapanja snega.

 klizista-poplave-krupanj

Predsednik gradske opštine Vranjska Banja dr Slavica Sotirović izjavila je da se voda polako povlači i da se situacija normalizuje. Predsednica je ponovila da je bujica najveće štete počinila meštanima naselja Savinci i Ogošt,kao i sela Korbevac.

– U najvećem delu sela potopljene su njive, dvorišta i garaže.Bujica je srušila most dug pedesetak metara u centru sela.Zbog porušenog seoskog mosta,odsečeno je pedesetak domaćinstava na drugoj obali Korbevca.Voda je oborila i nekoliko električnih stubova.Velika borba vodila se za spas drugog mosta pored Jućne Morave.Bitku su dobili radnici JP Uprava Banje sa mehanizacijom i meštani sela.Iščupšane topole,grane i korenje pretili su da potkopaju noseće stubove mosta,priča šef mesne kancelarije u Korbevcu Stojadin Mikić.

Vodostaj reka opada Vodostaj reka Vrle, Kalimanke i Južne Morave kod Vladičinog Hana je u stalnom opadanju, izjavio je danas Tanjugu predsednik opštine Vladičin Han Branislav Tošić. On je kazao da su vodostaji reka opali za pola metra i da trenutno nije ugroženo nijedno naselje na tom području.

(Blic)

Check Also

UDARNO! „DOLAZE PANDEMIJE KOJE BI MOGLE BITI MNOGO GORE OD KORONA VIRUSA!“

MILIJARDER i osnivač Majkrosofta, Bil Gejts, upozorio je da dolaze pandemije koje bi mogle biti …