Home / AKTUELNO / PORESKA POLICIJA KRENULA U LOV NA STANODAVCE KOJI NE PRIJAVLJUJU STANARE..

PORESKA POLICIJA KRENULA U LOV NA STANODAVCE KOJI NE PRIJAVLJUJU STANARE..

500Foto: Profimedia, Telegraf

Poreska policija podnela je krivičnu prijavu protiv vlasnika kuće iz Beograda koji nije plaćao porez na prihode od izdavanja svoje kuće, prenose Novosti.

On je zaradio oko 30.000 evra za godinu dana, i na to je trebalo da plati da 5.000 evra poreza. Ovo je prvi u nizu slučajeva koji će poreska policija u narednom periodu regulisati. Postoji saznanje da je na delu utaja poreza, jer opada broj onih koji redovno plaćaju porez.

– Ovaj stanodavac u periodu od novembra 2014. godine do novembra ove godine nije platio porez, iako je uzimao novac od podstanara u “kešu” – kažu iz Poreske uprave.

Advokat, Mirko Mirković, zastupnik Udruženja podstanara “Velegrad” pozdravlja rešenost PU da stane na put nesavesnim stanodavcima i napominje da je ovo udruženje pre godinu dana dostavilo izveštaj Ministarstvu finansija apelujući da se što pre iskoreni ovaj oblik sive ekonomije.

– Pored 122.500 stanova koji se izdaju, od kojih je ogroman broj bez ugovora, u Srbiji je evidentirano i 136.949 stanova u kojima navodno žive rođaci. Jasno je da tu žive podstanari koji plaćaju kiriju – navodi Mirković i dodaje da ovim ne čine štetu samo svojim stanarima, već i državi koja ostaje bez ogromnih fiskalnih prihoda.

Ako uzmemo da je prosečna zakupnina 100 evra, 122.500 stanodavaca naplaćuje mesečno oko 12,5 miliona evra, na šta bi morali godišnje da plate porez od 21 milion evra. Kad je reč o “srodničkim” stanovima, potencijalna utaja je oko 24 miliona evra. Dakle, svake godine država na ovome izgubi do 45 miliona evra!

Check Also

CRNA GORA PRED BANKROTOM, NE MOŽE DA VRATI DUG KINI- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Kineski kredit koji je Crna Gora uzela za izgradnju dela autoputa Bar-Boljare  u ovom trnutku ona …