Home / AKTUELNO / POSKUPELE SU SVINJETINA, PILETINA I VOĆE: Evo zašto je došlo do ŠOKA ZA POTROŠAČE i DA LI NAM PRETE NOVA POSKUPLJENJA!

POSKUPELE SU SVINJETINA, PILETINA I VOĆE: Evo zašto je došlo do ŠOKA ZA POTROŠAČE i DA LI NAM PRETE NOVA POSKUPLJENJA!

prodavnica-kasa– Seljak je na tovljenju i hranjenju stoke i živine do sad imao samo gubitak. Zato bi realna cena trebala da bude 200 dinara po kilogramu žive vage. Sve dok cena ne bude tolika, moguć je dalji rast cena svinjetine – objašnjava Gulan

Vest da je meso poskupelo od 25 do 30 odsto neprijatno je iznenadila mnoge potrošače, a nelagodu su dodatno pogoršale cene voća na pijacama, više i za 50 odsto u odnosu na prošlogodišnje. Izvesno je da će udara na džep potrošača još biti pošto stručnjaci tvrde da sadašnje cene mesa još nisu isplative za uzgajivače, kao i da zbog smanjenog roda voća, može biti dodatnih poskupljenja!

Proizvođači mesa i uzgajivači poskupljenje pravdaju povećanom otkupnom cenom žive stoke, dok se voćari žale na smanjenu proizvodnju usled nepogoda, ali i skuplju proizvodnju jer je vlaga stvorila dobre uslove za razvoj biljnih bolesti, pa je moralo da dođe do većeg broja prskanja.

Agroanalitičar Branislav Gulan rast cena svinjskog mesa smatra opravdanim usled loših sistemskih mera i agrarne politike zbog koje se dašava da jedne godine imamo višak, a druge manjak u proizvodnji stoke.

– Seljak je na tovljenju i hranjenju stoke i živine do sada imao samo gubitak. Zato bi realna cena trebala da bude 200 dinara po kilogramu žive vage. Sve dok cena ne bude tolika, moguć je dalji rast cena svinjetine – objašnjava Gulan.

On takođe kaže da su kajsije i trešnje slabo rodile i da su vremenske nepogode znatno uništile maline. Samo malina, kako kaže, imamo 48 odsto manje ove nego prošle godine.

– Potrošnja i rod doktiraju cenu voća, a pošto još ne znamo koliki će biti rod, nije izvesna ni cena – dodaje Gulan.

Rastom cena mesa i voća nije iznenađen Goran Papović iz Udruženja potrošača, koji za nove cene krivi trgovce.

– Trgovci “love u mutnom” i sav finansijski gubitak pokušavaju da nadomeste preko potrošača. Traže bilo kakav razlog da dignu cene. Potrebne su ozbiljne kontrole ili nalepnice kako bi ozbiljnije bili kažnjavani i kako im takvo nešto ne bi palo na pamet – zaključuje Papović.

Sekretar udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović ipak ne veruje u dalje povećanje cena ovih proizvoda.

– Do povećanja cena svinjskog mesa je došlo zbog smanjene ponude tovljenika na tržištu, a smanjena ponuda je što je početkom godine mnogo stočara odustalo od ove proizvodnje zbog tadašnje niske cene. Ujedno je i smanjen uvoz živih svinja i u odnosu na prošlu godinu i to pet puta. Smanjen je ponuda i u EU jer se dosta svinjskog mesa izvozi u Kinu. Nova poskupljenja ne bi trebalo da se očekuju jer bi se smanjila potrošnja i kupovna moć potrošača – tvrdi Budimović.

NBS je danas ocenila da je sezonski uobičajeno da od šestog do devetog meseca u godini cena svežeg mesa poraste, dodajući da je rast potrošačkih cena od početka godine velikim delom vođen sezonskim faktorima.

“U proteklih 10 godina, tokom letnjih meseci cene mesa su rasle, a to je zavisilo od vremenskih prilika u zemlji i okruženju, troškovnih pritisaka u proizvodnji hrane usled kretanja cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i cena nafte, kao i ostalih faktora koji utiču na ponudu svežeg mesa”, objavili su iz NBS i dodali da je kod voća sezonski faktor još izraženiji jer su njihove cene još podložnije vremenskim uslovima.

Uoči najava poskupljenja svinjskog mesa ove godine, guverner Jorgovanka Tabaković je izjavila da bi poskupljenje svežeg svinjskog mesa moglo da poveća inflaciju za 0,32 do 0,56 odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rast potrošačkih cena je, od početka godine zaključno s junom, iznosio 0,9 odsto, na šta su mahom uticali sezonski faktori.

(Slađana Vasić)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …