Home / AKTUELNO / POSLEDNJI KORAK PRED ORUŽANI SUKOB: Obama proterao 35 ruskih diplomata iz SAD..

POSLEDNJI KORAK PRED ORUŽANI SUKOB: Obama proterao 35 ruskih diplomata iz SAD..

SAD su proterale 35 ruskih diplomata i zatvorile dva ruska objekta u Njujorku i Merilendu.
obama

BBC piše da su ruske diplomate proterane zbog navodnog mešanja ruskih hakera u predsedničke izbore u SAD, kao i da se očekuje odgovor Rusije istom merom.

“Naredio sam preduzimanje više akcija kao odgovor na agresivno zastrašivanje ruske vlade prema američkim zvaničnicima i sajberoperacije čija meta su bili američki izbori”, rekao je američki predsednik Barak Obama, prenosi AFP.

“Ove akcije su usledile nakon ponovljenih privatnih i javnih upozorenja koja smo uputili ruskoj vladi i predstavljaju neophodan i adekvatan odgovor na nastojanja da se nanese šteta američkim interesima kršenjem ustaljenih međunarodnih normi ponašanja”, rekao je Obama.

Kako je naveo, ova akcije nisu ceo odgovor SAD na “agresivne aktivnosti Rusije”, prenosi Rojters.

“Nastavićemo da preduzimamo različite akcije u vreme i mesto koje izaberemo, a neke od njih neće biti objavljene”, dodao je on.

Obama je rekao da će izveštaj njegove administracije o nastojanjima Rusije da se meša u američke izbore ove godine biti predat Kongresu narednih dana.

Među najavljenim merama su sankcije prema ruskim obaveštajnim agencijama FSB i GRU, kao i prema 35 ruskih operativaca koji su proglašeni za “persona non grata”, kao i zatvaranje dva ruska objekta u Njujorku i Merilendu za koje SAD tvrde da se koriste “za obaveštajne svrhe”.

Osim toga, odlazeći predsednik SAD je naveo da građani SAD treba da budu oprezni zbog “odmazde Rusije”.

Rojters navodi da će Donald Tramp preuzeti funkciju predsednika 20. januara, ali da nije jasno da li će moći da prekine najavljene mere protiv Rusije.

Američke obaveštajne službe utvrdile su ranije da je cilj Rusije bio da pomogne republikanskom kandidatu Donaldu Trampu da pobedi na predsedničkim izborima 8. novembra, što je Tramp odbacio, nazvavši te tvrdnje “smešnim”.

Ruski zvaničnici negirali su optužbe Obamine administracije da je Moskva pokušala da utiče na tok i ishod američkih predsedničkih izbora

Visoki neimenovani zvaničnik je izjavio za Rojters da su nove mere SAD odgovor na kampanju zastrašivanja američkih diplomata u Moskvi od Rusije.

Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je američkoj agenciji da je ruskim diplomatama dato 72 sata da napuste SAD.

Pristup objektima biće uskraćen svim ruskim zvaničnicima od sutra u podne, dodao je taj zvaničnik.

“Ove akcije su preduzete kao odgovor na rusko zastrašivanje američkih diplomata i akcije diplomata za koje smo procenili da nisu u skladu sa diplomatskom praksom”, rekao je američki zvaničnik za Rojters.

Kremlj: Odgovor će biti adekvatan

Rusija će na adekvatan način odgovoriti na najnovije američke sankcije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Za sada ne mogu da kažem kakav će biti odgovor, ali kao što znamo, ovde apsolutno i bez alternative vlada princip reciprociteta. Podrazumeva se da ćemo odgovoriti na adekvatan način”, rekao je Peskov, prenosi Tas.

On je dodao da će odgovor biti onakav kako ga bude oblikovao predsednik Vladimir Putin.

Sjedinjene Američke Države su kao odgovor na navodno mešanje Rusije u predsedničke izbore u SAD uvele niz oštrih sankcija Moskvi koje uključuju proterivanje 35 ruskih diplomata i zatvaranje dva objekta.

“Naredio sam preduzimanje više akcija kao odgovor na agresivno zastrašivanje ruske vlade prema američkim zvaničnicima i sajberoperacije čija meta su bili američki izbori”, rekao je američki predsednik Barak Obama, prenosi AFP.

(B92,Beta,Tanjug)

Check Also

OD JUČE SRBIJA VIŠE NIJE ISTA- POGLEDAJTE ŠTA KAŽE POLJOPRIVREDNIK ZAŠTO JE DOŠAO (VIDEO)

Jučerašnji dan utorak 7.7.2020 verovatno će ući u istoriju Srbije, sve na to liči. Do …