Home / AKTUELNO / POSTAJE SVE OZBILJNIJE: Očekuje se nov pritisak na granice Srbije!

POSTAJE SVE OZBILJNIJE: Očekuje se nov pritisak na granice Srbije!

vucic

 Iz Bugarske, Makedonije i Crne Gore dnevno u proseku 81 migrant pokuša da uđe u Srbiju, a imajući u vidu veliki broj migranata u Grčkoj i Turskoj, kao i poboljšanje vremenskih prilika, može se očekivati novi pritisak na granice Srbije, izjavili su danas predstavnici zajedničkih snaga vojske i policije angažovanih granicama.

Načelnik regionalnog centra granične policije za sektor prema Bugarskoj, glavni policijski savetnik Nenad Vučić, rekao je da, zbog većeg priliva migranata, ako do njega dođe, sadašnji broj pripadnika zajedničkih snaga, a ima ih dnevno oko 2.000, neće moći to držati pod kontrolom, pa će se angažovati dodatne snage.

On je, na seminaru „Regionalna vojna saradnja i bezbednosni izazovi“, koji je za novinare organizovalo Ministarstvo odbrane, ukazao da se pritisak migranata iz Turske prema Grčkoj ne smanjuje, a da se, prema dobijenim informacijama, otvara i nova ruta, iz Grčke preko Albanije i Kosova.

Prezentujući rezultate rada zajedničkih snaga, Vučić je naveo da su od početka godine do 15. marta otkrivena 1.893 ilegalna migranta, dok je njih 1.476 odustalo od prelaska granice kad su videli da su ih patrole primetile.

U protekloj godini u Srbiju je legalno, sa potvrdama u ulasku, ušlo 96.236 migranata, dok je taj broj u 2015. bio 5.101.U ilegalnom prelasku tokom 2015. godine uhvaćeno je 36.598 migranata, dok je u 2016 taj broj bio 6.050, naveo je Vučić.

On je dodao da je od pokušaja ilegalnog prelaska u 2016.godini odustalo 25.056 migranata, nakon što su uvideli da su primećeni.

Pukovnik Vojske Srbije Milorad Vidaković istakao je da je zahvaljujući angažovanju zajedničkih snaga nekoliko desetina hiljada migranata promenilo rutu kretanja, a osujećeno je 80 odsto pokušaja ilegalnih prelazaka.

On je objasnio da zajedničke snage ne obezbeđuju samo 560 kilometara granice, nego i dubinu teritorija, a da su spremne i snage koje mogu u svakom terenutku biti poslane za dodatno obezbeđenje.

Troškovi angažovanja zajednikih snaga vojske i policije su, kako je naveo, oko 50.000 evra dnevno, ili 1,5 milion mesečno, za dnevnice, hranu, gorivo i druge potrebe.

Vidaković je naglasio da najveći izazov predstavlja borba protiv krijumčara ljudima, koji koriste sva moguća tehnička sredstva, uključujući i GPS uređaje i društvene mreže, poput Vibera, i onda ih je teže otkriti.

On je izneo podatak da je od početka angažovanja zajedničkih snaga registrovano 117 pokušaja krijumčarenja ljudi, i tužilaštvo je procesuiralo 130 osoba, od kojih je najviše iz Srbije – 96, i Bugarske – 16.

(Fonet)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …