Home / AKTUELNO / POSTAJEMO PONOVO NAJRESPEKTABILNIJA VOJNA SILA NA BALKANU- BUDŽET POLA MILIJARDE EVRA: Evo šta sve stiže iz Rusije, Nemačke i Amerike..

POSTAJEMO PONOVO NAJRESPEKTABILNIJA VOJNA SILA NA BALKANU- BUDŽET POLA MILIJARDE EVRA: Evo šta sve stiže iz Rusije, Nemačke i Amerike..

Više 30 hamera, migovi iz Rusije, helikopteri iz Nemačke, samo su deo opreme koju će Vojska Srbije dobiti naredne godine. Postajemo ponovo najrespektabilnija vojna sila na Balkanu.
nikolic- vojska- srbija
Posle dugog niza godina tavorenja, propadanja opreme i unižavanja ugleda Vojske Srbije, nastupio je period oporavka. Prema najavama ministra odbrane Zorana Đorđevića, već početkom 2017. godine pripadnicima Vojske Srbije stići će preko potrebno naoružanje i oprema.

U skladu sa bezbednosnim izazovima, već u martu naredne godine 1.500 pripadnika Specijalne brigade dobiće opremu, posle koje ćemo da sa punim pravom moći da kažemo da je to elitna jedinica, a da Vojska Srbije postaje najrespektabilnija vojna sila na Balkanu.

Zvanična politika države Srbije, koja predviđa vojnu neutralnost omogućila je uspešnu saradnju i sa Istokom i sa Zapadom, odnosno i zemljama članicima NATO i sa Rusijim. U tom smislu, ministar Đorđević kaže da imamo potpisane ugovore i memorandume o saradnji sa obe strane.

Takva pozicija, omogućiće nam nabavku opremu za pripadnike Vojske Srbije. Prvi u redu za obnovnu resursa su Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana. Već je najavljeno da je ruski predsednik Vladimir Putin odobrio isporuku šest “migova 29″ i remont četiri letelice VS.

– Nije reč ni o kakvom vojnom otpadu, kako je bilo reči u javnosti. To su avioni u upotrebi i moći će da se koriste još najmanje 10 godina – kaže Đorđević.

Prema njegovim rečima, takođe sa Rusima biće formiran Regionalni centar za remont helikoptera Mi-8 i Mi-17. Kada je u pitanju nabavka helikoptera, sledeće godine bi trebalo da dođe i do realizacije nabavke dva nemačka helikoptera.

– U pitanju je poklon. Pregovaramo da dobijemo najviše moguće, da to bude dovoljan broj i za nas i za MUP – napomenuo je Đorđević.

Najavio je i da ćemo dobiti više od 30 hamera od američke vojske. Podsećamo, Vojska Srbije ima dugogodišnju uspešnu saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja.

S obzirom na period godine, kada se pravi budžet za narednu, ministar kaže da će biti opredeljenopola milijarde evra za potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

– Optimalno bi bilo kada bi raspolagali sa 62,5 milijardi dinara, a idealno sa 84 milijarde. No, i sa ovim sredstvima ćemo uspeti da ostvarimo planirano – kaže ministar odbrane.

Govoreći o planovima za narednu godinu, Đorđević je rekao da će se ići na smanjenje administracije, a na povećanje broja profesionalnih vojnika.

– Želimo da animiramo ljude da služe vojsku pod oružjem – ističe Đorđević.

Dodaje da Vojsci Srbije fale informatičari i građevinci.

– Odlaze iz vojske, jer ih privatni sektor mnogo bolje plaća. Mogli bi da ih platimo samo u slučaju da skinemo drugima plate, a onda bi otišli iz vojske i drugi – napominje ministar.

Među novinama, koje najavljuje za 2017. godinu ističe da će ubuduće i civili moći da idu u specijalne operacije u kojima učestvuju pripadnici VS. Naravno, prvo će morati da prođu obuku.

(Telegraf.rs)

 

Check Also

UDARNO! RADIOAKTIVNA PRAŠINA IZ SAHARE STIGLA U EVROPU

Radioaktivna prašina iz Sahare prisutna je u Francuskoj od februara, izvestilo je Udruženje za kontrolu …