Home / AKTUELNO / POSTOJE DVA RAZLOGA: EVROPA U STRAHU ZBOG SVE VEĆE ZAVISNOSTI TURSKE OD RUSIJE

POSTOJE DVA RAZLOGA: EVROPA U STRAHU ZBOG SVE VEĆE ZAVISNOSTI TURSKE OD RUSIJE

Evropske zemlje zabrinute su zbog sve veće zavisnosti Turske od Rusije, upozorava nemački list „Bild“

List objašnjava da su dve činjenice presudne da bi vladalo takvo mišljenje — završetak izgradnje gasovoda „Turski tok“, ali i zajednički stav Moskve i Ankare po pitanju obustavljanja vojnih operacija u Siriji i Libiji.

Štaviše, nemački list postavlja pitanje i da li turski lider Redžep Tajip Erdogan uopšte može sebi da priušti da se usprotivi svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu u svetlu sve veće energetske zavisnosti Turske od Rusije.

Kako se navodi, zbog nedostataka sopstvenih energenata ta „hronična glad“ Turske zavisi od uvoza, što i navodi analitičare u Evropi na misao da „Erdogan sve više ide na Putinovu vodenicu“.

Međutim, pored energetske situacije bitnu ulogu igraju i konflikti u bliskoistočnom regionu, u koje su uključene i Turska i Rusija.

Kada je reč o Siriji, „Bild“ Putinove poteze ocenjuje kao pokušaj da pomiri dva zakleta neprijatelja — predsednika te bliskoistočne zemlje Bašara el Asada i Erdogana, i to sa ciljem da što je moguće brže smanji uticaj SAD u regionu.

Sa druge strane, Libija je takođe odigrala važnu ulogu u odnosima Putina i Erdogana, budući da su i u tom konfliktu Putin i Erdogan na različitim stranama, ali su i jedan i drugi u taj konflikt ušli kao „mirotvorci“.

Check Also

SNIMAK KOJI LEDI KRV U ŽILAMA: POGLEDAJTE ŠTA MONSTRUM RADI NA SAHRANI ĐOKIĆA (VIDEO)

Goran Džonić stajao je u pozadini. On je bio u blizini mrtvačkih kola dok je …