Home / AKTUELNO / Potop biblijskih razmera DANAS čeka Ameriku: Ukrštaju se uragan LIDIJA i oluja IRMA, zbog vode sve može da nestane! (VIDEO)

Potop biblijskih razmera DANAS čeka Ameriku: Ukrštaju se uragan LIDIJA i oluja IRMA, zbog vode sve može da nestane! (VIDEO)

Dok se Teksas polako oporavlja nakon uragana Harvi, nova tropska oluja formirana je preko Atlantskog okeana i „konstantno se intenzivira“. S druge strane, na zapadu SAD, tropska oluja Lidija proći će nekoliko kilometara zapadno od poluostrva Donja Kalifornija.

haarp- oluja- nevreme

Nove informacije o mogućnosti potencijalnih uragana, uznemirile su stanovništvo SAD koje je i dalje u šoku nakon uragana Harvi i posledica koje je ostavio za sobom. Danas je saopšteno da je broj žrtava uragana porastao na 39 i da je uništeno nekoliko desetina hiljada kuća, gotovo nedelju dana nakon što je pogodio obalu Teksasa.

Stručnjaci upozoravaju da, posle uragana razarajućeg intenziteta kao što je Harvi i porasta nivoa mora, zagrevanja okeana i viših temperatura vazduha, dolaze još „veće i jače“ oluje.

Nacionalna okeanska i atmosferska administracija izjavila je da će sezona uragana u 2017. godini verovatno biti iznad normalne.

URAGAN IRMA

Uragan Irma je nad istočnim delom Atlantskog okeana ojačao na kategoriju 3, ubrzano se razvija ka kategoriji 4 i ide ka Karibima, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane.

Navodi se da se uragan nalazi na oko 1.160 kilometara zapadno od grupe ostrva Kabo Verde i da izaziva vetrove maksimalne brzine od 185 kilometara na čas. Takve oluje, koje se šire preko Atlantika, često postaju najveći i najjači uragani, poput ranijih uragana Hugo, Flojd i Ivan

Uragan se kreće prema Portoriku, koji je teritorija SAD, kao i Dominikanskoj Republici i susednom Haiti i mogao bi da tamo sredinom naredne nedelje donese padavine.

U sredu je saopšteno da se očekuje da će u toku današnjeg dana dobiti na svojoj punoj jačini.

Za sada su zvaničnici rekli da Irma trenutno ne predstavlja pretnju, ali da je još rano da se daju procene. Irma je u ovoj sezoni uragana deveta koja je imenovana.

TROPSKA OLUJA LIDIJA

Tropska oluja Lidija formirala se nad Tihim okeanom, na oko 290 kilometara jugoistočno od vrha meksičke države Donja Kalifornija, preteći da narednih dana preraste u uragan, upozorio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Oluja se kreće u smeru sever-severozapad brzinom nešto većom od 11 kilometara na sat i očekuje se da će tako i ostati u narednih nekoliko dana, navodi NHC.

Tropska oluja je praćena vetrom od 64 kilometra na sat, a predviđa se da će on ojačati u narednih 48 sati, prenela je agencija Rojters.

– Lidija još ima potencijal da preraste u uragan pre neko što udari u kopno – upozorava NHC.

Oluja bi mogla da donese obilne padavine, koje bi prouzrokovale po život opasne poplave, jake kiše i odrone.

Izdato je i upozorenje o tropskim olujama što znači da se one mogu očekivati u roku od 36 sati.

Pogledajte snimke:(Telegraf)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …