Home / AKTUELNO / POTOP! PLIVA CENTRALNA SRBIJA: Vanredno u 7 opština, reke se izlile, brane popustile, putevi urušili! (VIDEO)

POTOP! PLIVA CENTRALNA SRBIJA: Vanredno u 7 opština, reke se izlile, brane popustile, putevi urušili! (VIDEO)

Na teritoriji Moravičkog okruga i u zapadnoj Srbiji palo je preko 40 litara kiše, što je izazvalo izlivanje pojedinih reka kao i poplave u brojnim domaćinstvima.

Kuće meštana u čačanskim naseljima Atenica, Obrež, Trnava, Loznica i Kulinovcima su pod vodom, a slična situacija je i u Ljubić polju, javlja Glas zapadne Srbije.

Vanredna situacija izazvana poplavama proglašena je na teritorijama opština Ivanjica i Arandjelovac, kao i na delu teritorije opština Čačak, Raška, Požega, Smederevska Palanka i Velika Plana, a u ovom trenutku nema opasnosti po živote gradjana, potvrdjeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Vanredno i u Gornjem Milanovcu. Nevreme koje je prethodne noći zahvatilo područja mesnih zajednica Trudelj i Dragolj nanelo je nezapamćenu štetu infrastrukturi, a štab za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac proglasio je vanrednu situaciju u tim selima. Dejan Kobačević, šef Štaba i predsednik opštine, rekao je tokom obilaska terena da su bujice nastale nakon sinoćne kiše bukvalno odnele kompletnu infrastrukturu u Trudelju i Dragolju.

U jučerašnjem nevremenu opština Kosjerić pretrpela je velike štete, pre svega na putevima i usevima, rekao je za Glas zapadne Srbije predsednik opštine Žarko Đokić.

„Trenutno su na terenu ekipe komunalnog preduzeća kao i opštinske ekipe. Štetu ćemo tek utvrditi, a prvenstveno radimo na osposobljavanju putnih pravaca kako bismo obezbedili normalno funkcionisanje saobraćaja“, rekao je Đokić. Najviše štete pretrela su sela Brajkovići, Galovići i Tubići, gde vatrogasci na terenu izvlače vodu iz podruma i kuća.

Loznička reka se izlila iz svog korita i trenutno teče putem. Oko 100 domaćinstava je ugroženo, a nivo reke se povećava tako da su meštani i uzvodno u strahu od poplava. Kako su rekli stanovnici naselja Loznica, pukla im je i cev od gasa.

„Sve raspoložive ekipe su na terenima a svi građani koji imaju problem mogu da nam se jave na telefon 309-075 i prijave problem“, rekao je za Glas zapadne Srbije Bratislav Zečević rukovodilac Štaba za vanredne situacije u Čačku.

U dragačevskoj opštini Lučani reka Bjelica koja je prethodnih godina stalno plavila, još uvek ne pravi problem meštanima i nema visok vodostaj, jedino je nabujala Tijanska reka i planinski potoci.

U opštini Ljig proglašena je vanredna situacija gde su i pre 15 dana bile poplave.

„Nisu bile velike padavine, ali je popustila brana u Gorašima koja nam je napravila veliki problem, ne samo u Kačerskom kraju, nego na celoj teritoriji opštine Ljig i mi smo sad na terenu sa vatrogascima i sa našim stručnim službama“, izjavio je predsednik opštine Dragan Lazarević i dodaje da je trenutno najkritičnija situacija u MZ Kozelj kojoj je nemoguće prići.

„Imamo neprohodan put Ljig – Kozelj gde je u ovoj situaciji nemoguće prići toj mesnoj zajednici. Ono što je najvažnije je da nema ljudskih žrtava.

Sve što je do nas mi dajemo sve od sebe i idemo tamo da pokušamo da sa neke druge strane priđemo do te mesne zajednice i da vidimo šta je preko potrebno tim meštanima“, naglasio je Lazarević.

U ostalim mesnim zajednicama poplavljena su domaćinstva, usevi, oštećeni su putevi i mostovi, ali za sada je sve prohodno i moguća je intervencija.

I u opštini Topola iako kiša nije bila jakog inteziteta, ali zbog već povećanog vodostaja reka od prethodnih padavina izlila se Kamenica.

„Time su se poplavljeni obodni delovi Topole, najviše zaseok Mitrovčić gde imamo par kuća koje su ugrožene. Zbog radova na produbljivanju korita reke Jasenice ona se nije izlila.

Najveći problem su nam mali potoci kao što je Rakićević u selu Božurnja, gde pola sata pljuska može da napravi potop“, rekao je za Glas zapadne Srbije predsednik Opštine Topola Dragan Jovanović.

Prema njegovim rečima, za sada imaju prijavu da su četiri domaćinstva ugrožena time što je voda prodrla u podrume, a šteta je napravljena i na tek popravljenim makadamskim i atarskim putevima.

Obilna kiša pala je i u Ivanjici, ali nije izazvala dodatne probleme i poplave. Međutim, zbog loših vremenskih uslova mašine nisu mogle da krenu u golijska sela gde su pojedina domaćinstva i dalje odsečena.

Aranđelovac i Mladenovac našli su se noćas na udaru obilnih padavina, a na društvenim mrežama pojavili su se i snimci noćašnje katastrofe.

– Aranđelovčani su preživeli biblijski potop… Strašno je bilo, strašno – moglo se pročitati na Tviteru.

(Tanjug/Beta)

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …