Home / AKTUELNO / POTPUNI PREOKRET! FRANCUZI PRIPREMAJU NOVI “DEJTON” ZA KOSOVO: OVO SE NEĆE SVIDETI SRBIMA

POTPUNI PREOKRET! FRANCUZI PRIPREMAJU NOVI “DEJTON” ZA KOSOVO: OVO SE NEĆE SVIDETI SRBIMA

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je od premijera lažne države Kosovo Aljbina Kurtija da momentalno ukine takse na robu iz Srbije i nastavi dijalog Beograda i Prištine.

Makron je uputio pismo Kurtiju, u kojem ga obaveštava da je spreman da u Parizu organizuje samit za lidere iz Beograda i Prištine, pod uslovom da “kosovski premijer” odustane od nelegalnih carina.

“Prvi korak trebalo bi da bude nastavak dijaloga u kojem sam, u saradnji sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom, spreman da i lično posredujem. Nastavak dijaloga podrazumeva akciju obe strane, Priština treba da povuče takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

Uskoro organizujem samit u Parizu za lidere iz Beograda i Prištine”, naveo je Makron u pismu, koje je francuska ambasadorka u Prištini Marin Kristin Butel predala Kurtiju.

Komentarišući ove navode, karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da su SAD “povukle nogu” i insistiraju na ubrzanju procesa obnove dijaloga Beograda i Prištine jer im je to u interesu.

– Evropska unija, pre svih Francuska i Nemačka, nastoje da isprate američku inicijativu i aktivno se uključe u proces. Makron čak nudi da posreduje u organizaciji sastanka u Parizu, odnosno tamo gde je sve i stalo kada nije došlo do sastanka koji je trebalo da bude održan 1. jula prošle godine jer je Priština odbila da povuče takse – naglašava Milivojević.

On dodaje da Makron i za Srbiju ima uslov.

– Od nas traži da obustavimo lobiranje za povlačenje priznanja lažne države. Međutim, to nema veze sa taksama i nije u redu da se Srbija time uslovljava – ističe Milivojević.

(Informer.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …