Home / AKTUELNO / POZIVI ZA VOJSKU OPET STIŽU! Plave koverte napravile pometnju među Srbima, država najavljuje: OVO NIJE KRAJ, BIĆE TOGA JOŠ!

POZIVI ZA VOJSKU OPET STIŽU! Plave koverte napravile pometnju među Srbima, država najavljuje: OVO NIJE KRAJ, BIĆE TOGA JOŠ!

srbija- vojska- vojnici

Na strelištu “Peskovi” u blizini Požarevca u toku je obuka rezervista Beogradske brigade, a “plave koverte” kojim su pozvani na vežbu ne predstavlju iznenadnu već plansku aktivnost, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Objašnjava se da se radi o planskim aktivnostima koja obuhvata ljude koji su služili vojsku i pre deset godina i da će s tim aktivnostima biti nastavljeno ubuduće.

“U Generalštabu pravimo srednjoročne planove pozivanja i obučavanja rezervnog sastava i trenutno je na snazi plan koji obuhvata period od 2016. do 2018”, objasnio je predstavnik Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Boško Zorić.

On je, tokom obilaska rezervista rekao da će Generalštab sledeće godine raditi novi plan koji će obuhvatiti srednjoročni planski period od 2019. do 2021.

“U tom planu definišemo broj obveznika rezerve, koje ćemo pozivati u narednim godinama. Na osnovu plana, jedinice izradjuju svoje srednjoročne i godišnje planove i obuke rezervnog sastava”, rekao je Zorić.

On je rekao da svi ti planovi stupaju na snagu u septembru ili oktobru tekuće godine za narednu kalendarsku godinu, “pa sve spekulacije da su pristigle “plave koverte” sa pozivima iznenadna aktivnost nisu istinite.

Vojni obveznik, po Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, može u toku jedne kalendarske godine biti pozvan 15 dana na obuku, odnosno, 90 dana na vojnu vežbu, kada je reč o pasivnoj rezervi.

Svakom pripadniku koji je pozvan na obuku ili vojnu vežbu prvo sleduju troškovi putovanja, od mesta prebivališta, do lokacije svoje jedinice. ;U zavisnosti da li su vojni obveznici zaposleni ili ne, pripadaju im različite nadoknade, objašnjava se u saopštenju.

Onima koji nisu zaposleni, pripada naknada koju propisuje Vlada Srbije dok oni koji su zaposleni, primaju platu kod svog poslodavca, koju Ministarstvo odbrane refundira poslodavcu.

Za pripadnike rezervnog sastava, koji su podoficiri i oficiri, sleduje još i naknada za službeno i trupno putovanje za vreme boravka u jedinicama Vojske Srbije.

Rezervisti se na pologonu “Peskovi” uvežbavaju pripremno gadjanje iz pešadijskog oružja, a obavlja se i uvežbavanje minobacačkog voda.

(Espreso.rs / Beta)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …