Home / AKTUELNO / Pratimo uragan Irmu iz sata u sat: Prognoze gde će udariti, kada dolazi do Amerike i koliko će biti kobno.. (VIDEO)

Pratimo uragan Irmu iz sata u sat: Prognoze gde će udariti, kada dolazi do Amerike i koliko će biti kobno.. (VIDEO)

500

Irma, najmoćniji uragan koji je ikada zabeležen na području Atlantskog okeana, stigao je do severoistočnih karipskih ostrva i prešao preko Barbude, izazivajući prekid telefonskih veza. Za vikend se očekuje da će pogoditi američku saveznu državu Floridu.

Prema poslednjim podacima, najmanje deset osoba je poginulo, preneli su BBC i CNN. Francusko ministarstvo za prekomorska područja potvrdilo je kako je poginulo najmanje osam osoba, a dve su teško povređene na ostrvima Sveti Martin i Sveti Bartolomej koje je poharao uragan Irma. Jedna je osoba poginula na Angvili, a dvogodišnje dete na Barbudi.

Na zahvaćenim ostrvima uništena je gotovo kompletna infrastruktura, a materijalna šteta je ogromna. Tokom vikenda, prema prognozama, karipska ostrva ponovo bi mogli biti pogođeni uraganom Hoze koji se trenutno razvija i prati uragan Irmu.

Pretpostavlja se da će uragan Irma, u trenutku kad dođe do Floride, oslabiti do kategorije 4. Uragani četrvte kategorije imaju jačinu vetra od 210 do 249 kilometara na čas, prenosi Index. Bez obzira na to, nema sumnje da će Irma razoriti sve što se nađe ispred nje.

Sve bolnice na Florida Kisu se zatvaraju se u petak u sedam sati ujutro, objavile su vlasti. U toku je i masovna evakuacija, jer ljudi beže s područja koje se nalazi na putu uragana Irma. Putevi su prepuni onih koji spas traže van svojih domova.

Tokom današnjeg jutra, uragan je prošao preko Portorika, gde je pri udaru većina stanovnika ostala bez struje. Jačina vetra kretala se oko 300 kilometara na čas.

Iznad Dominikanske Republike i Haitija protutnjaće danas oko 13 časova, dok se očekuje da će na ostrva Turks i Kajkos uragan Irma doći u petak u jutranjim časovima, tačnije oko osam sati.

Nedaleko iznad Kube uragan će proći u večernjim časovima, oko 20 časova. Na Bahamima se očekuje Irma u subotu u popodnevnim satima, a vetar i padavine zadržaće se na ostrvima tokom celog dana.

Uragan Irma do Floride doći će u nedelju u jutranjim časovima, nakon čega će krenuti ka središtu poluostrva i dalje ka kontinentalnom delu. Do centralne Floride uragan će doći u noći između nedelje i ponedeljka, dok se u američkoj saveznoj državi Džordžiji očekuje u utorak u ranim jutarnjim časovima

Nacionalni centar za uragane navodi da su vremena samo pretpostavke i da se menjaju iz sata u sat zbog nepredvidivosti ove meteorološke pojave. Centar je saopštio da su trenutno aktivna tri uragana na Atlantiku – Irma koji se smatra jednim od najjačih uragana u ovom veku, Hoze koji je još na otvorenom moru 1.000 kilometara od Antila i katja, koji se kreće ka obali Meksika.

Pogledajte video:


Check Also

STIGLA NOVA VEST O AUSTRALIJAN OPENU KOJA ĆE PROMENITI SVE U NOVAKOVOJ KARIJERI!

Na pomolu je veliki preokret u odnosu Australijan opena i pandemije u susret gren slemu …